- 1 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (66 opinii)
- 2 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (39 opinii)
- 3 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (20 opinii)
- 4 Robią sobie jaja od 45 lat (17 opinii)
- 5 Recenzja "Challengers": intensywne kino (18 opinii)
- 6 Festyny, dinozaury, pociągi, a może zwiedzanie? Majówka 2024 z dziećmi (12 opinii)
Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami
Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.
Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.
- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.
- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę
Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 , który ruszy jesienią.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (97) 2 zablokowane
-
2016-07-06 23:27
(1)
W Japonii robią takie japońskie kanapki trójkątne, kawałek ryby obłożony ryżem i alga owinięta tak żeby dać zamknięty rożek - trójkąt. Mega zarąbiste. Może spróbujcie tez? :) aaa i te kanapki są pakowane, w sklepach do kupienia ale świeże
- 0 0
-
2016-07-07 13:16
nazwa to temaki- dostępne prawie w każdym sushi barze :) nic nowego ;)
- 0 0
-
2016-07-06 23:56
niektóre komentarze to nie wiem chyba jakiś ciemnogród udostępnia.. "niepocieta rolka" SERIO?! to jest handroll... poza tym co z tego że z lodówki skoro jest robione świeże na bieżąco, masz rolke sushi od razu bez czekania ludzie bez jaj... nie ma polskiej kuchni? obok lokalu jest polski smak kawałek dalej pyra bar i mnóstwo lokali z rybami itp na skwerku, żenujące w jakiej ciemnocie przyszło żyć.. osobiście nie lubie sushi ale pomysł super, moja dziewzyna jest mega zadowolona. powodzenia dla załogi ;)
- 1 2
-
2016-07-07 09:31
Kowal
Świetny lokal i obługa, a jedzenie mega!!!. Super pomysł, będę częstym gościem.
- 1 2
-
2016-07-07 13:14
Nie taki pierwszy
Ciekawe- niby taki pierwszy handroll a w sopocie już jeden jest i to kręcą na miejscu;) https://www.facebook.com/Bunnyhandroll/
Ciekawe gdzie są te rolki w gdyni kręcone bo na miejscu cały dzien stoja w lodówce, czyli kręcą rano lub w nocy podsumowując: rolki w lodówkach stoją kilka godzin..mniami świeża rybka ;).- gdzie będą kręcone rolki do punktu mobilnego bo chyba tez nie na miejscu skoro nie dokręcają?
Wolę chyba iść na tortillę bo robi sie ją dopiero w momencie zamówienia a nie kilka h wcześniej.- 4 0
-
2016-07-07 16:01
kłamstwo
Z tego co mi wiadomo to pierwszy handroll otworzyl sie w Sopocie a nie Gdyni
- 5 0
-
2016-10-06 08:44
Między Rolkami Gdańsk-Wrzeszcz ul.Klonowa 1
Wczoraj pojechałam z córką na obiecane rolki sushi, ale niestety ku mojemu zdziwieniu bar był zamknięty. Na stronie internetowej jest informacja, że czynny do godz. 20.00 - niestety to nieprawda. Jestem bardzo zawiedziona - tak się nie robi!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.