• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami

6 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Handroll to nic innego, jak zwykłe sushi, jednak podane na wynos w niepokrojonej rolce.
  • Ceny rolek w Między Rolkami zaczynają się od 12 zł. Do każdej do wyboru jest sos. Warto spróbować autorskiego słodko-ostrego sweet wasabi.
  • W Między Rolkami rolki podawane są w kilku różnych kompozycjach smakowych.
  • Rolki można wziąć do ręki albo zapakowane w lunch box.
  • Lokal znajduje się przy ul. 10 Lutego 1, tuż przy skrzyżowaniu z ul. Świętojańską w centrum Gdyni.

Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.



Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.

- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.

- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę

Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 zobacz na mapie Gdańska, który ruszy jesienią.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (97) 2 zablokowane

  • (1)

    W Japonii robią takie japońskie kanapki trójkątne, kawałek ryby obłożony ryżem i alga owinięta tak żeby dać zamknięty rożek - trójkąt. Mega zarąbiste. Może spróbujcie tez? :) aaa i te kanapki są pakowane, w sklepach do kupienia ale świeże

    • 0 0

    • nazwa to temaki- dostępne prawie w każdym sushi barze :) nic nowego ;)

      • 0 0

  • niektóre komentarze to nie wiem chyba jakiś ciemnogród udostępnia.. "niepocieta rolka" SERIO?! to jest handroll... poza tym co z tego że z lodówki skoro jest robione świeże na bieżąco, masz rolke sushi od razu bez czekania ludzie bez jaj... nie ma polskiej kuchni? obok lokalu jest polski smak kawałek dalej pyra bar i mnóstwo lokali z rybami itp na skwerku, żenujące w jakiej ciemnocie przyszło żyć.. osobiście nie lubie sushi ale pomysł super, moja dziewzyna jest mega zadowolona. powodzenia dla załogi ;)

    • 1 2

  • Kowal

    Świetny lokal i obługa, a jedzenie mega!!!. Super pomysł, będę częstym gościem.

    • 1 2

  • Nie taki pierwszy

    Ciekawe- niby taki pierwszy handroll a w sopocie już jeden jest i to kręcą na miejscu;) https://www.facebook.com/Bunnyhandroll/
    Ciekawe gdzie są te rolki w gdyni kręcone bo na miejscu cały dzien stoja w lodówce, czyli kręcą rano lub w nocy podsumowując: rolki w lodówkach stoją kilka godzin..mniami świeża rybka ;).- gdzie będą kręcone rolki do punktu mobilnego bo chyba tez nie na miejscu skoro nie dokręcają?
    Wolę chyba iść na tortillę bo robi sie ją dopiero w momencie zamówienia a nie kilka h wcześniej.

    • 4 0

  • kłamstwo

    Z tego co mi wiadomo to pierwszy handroll otworzyl sie w Sopocie a nie Gdyni

    • 5 0

  • Między Rolkami Gdańsk-Wrzeszcz ul.Klonowa 1

    Wczoraj pojechałam z córką na obiecane rolki sushi, ale niestety ku mojemu zdziwieniu bar był zamknięty. Na stronie internetowej jest informacja, że czynny do godz. 20.00 - niestety to nieprawda. Jestem bardzo zawiedziona - tak się nie robi!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Gdzie odbyła się ostatnia jesienna edycja Festiwalu Roślin?