- 1 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (36 opinii)
- 2 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (53 opinie)
- 3 Robią sobie jaja od 45 lat (12 opinii)
- 4 Recenzja "Challengers": intensywne kino (11 opinii)
- 5 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (577 opinii)
- 6 Planuj Tydzień: imprezy i majówka (12 opinii)
Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami
Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.
Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.
- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.
- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę
Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 , który ruszy jesienią.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (97) 2 zablokowane
-
2016-07-06 17:34
jeszcze wiecej pozytywnych opinii!
- 3 0
-
2016-07-06 17:47
Co za syf! (2)
Gdzie dania polskiej kuchni. Oprowadzam często turystów i pytają mnie gdzie mogą zjeść na Głównym Mieście polskie dania bigos, flaki, żurek. Jest z tym duży problem. Powstają tylko kebaby i sushi, jak byśmy nie mieli swojej kultury i kuchni.
- 7 6
-
2016-07-06 20:24
auto (1)
proponuje jezdzic polskimi samochodami...
- 1 1
-
2016-07-06 20:45
Trochę zboczyłeś z tematu.
Do robienia jedzenia nie trzeba wyszukanej technologii, ale rozumiem - gimnazjum, nowa matura...- 1 0
-
2016-07-06 17:53
Są ludzie którzy w ogóle nie mają pomysłu na biznes i to jest tego ewidentny przykład
V kolumna wprowadza nam jakieś azjatyckie żarcie, gdzie placki ziemniaczane, kompot i schabowy?
- 4 6
-
2016-07-06 19:49
bylem dzisiaj (2)
Bylem dzisiaj skuszony reklamą na Trójmiasto.pl i nie żałuję. Bardzo smaczne, spore porcje i pyszne sosy. Fakt....jedna rolka się nie najesz, trzema juz na pewno zdecydowanie tak.Ale co za tym idzie posiłek raki wyjdzie 36 zł zamawiając najtańsze rolki. Taka kwota jest już spora jak na lunch chociaż jeśli chcemy zjeść zdrowo to warto.
Jedynie małe zaskoczenie to dopłata 1 zł za marynowane- 1 5
-
2016-07-06 20:40
No to żenada.
Za osiem euro najem się w wielu krajach tak zwanych Europy Zachodniej (oczywiście w barach)
Ogólnie to unikam takich miejsc (urodziłem się w Polsce - tak, wiem JAnusz) i preferuję polskie potrawy.
Raczej mnie stać, ale jak mam zapłacić 30 zł w barze to wolę kawałek porządnej kiełbasy (30-40 zł/kg) i bułkę.- 1 0
-
2016-07-07 16:14
zdrowo
Sushi zdrowe? Tona cukru w zaprawie do ryzu i smazone w tempurze?
- 2 0
-
2016-07-06 20:23
lubie suszi (1)
super miejsce!
- 3 2
-
2016-07-06 20:41
Chociaż byłeś?
Czy pracujesz tam?- 1 0
-
2016-07-06 21:09
sushi
Sushi chińskie danie z ryb skład ryż ryba i inne składniki ciekawe jak smakuje pewnie jest dobre
- 0 3
-
2016-07-06 22:38
Mega pycha!!!
Smacznie, szybko, wreszcie coś innego! Niskie ceny
- 0 2
-
2016-07-06 22:40
to co z tym 'streatfood' ?
martwię się
- 1 0
-
2016-07-06 22:45
A ręce myjo?
- 0 1
-
2016-07-06 22:51
Szamka idealna, jeszcze tylko trochę organizacji i będzie super! Życzę sukcesu!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.