- 1 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (10 opinii)
- 2 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (78 opinii)
- 3 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (44 opinie)
- 4 100cznia otworzyła sezon (38 opinii)
- 5 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (57 opinii)
- 6 Recenzja "Challengers": intensywne kino (23 opinie)
Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami
Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.
Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.
- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.
- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę
Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 , który ruszy jesienią.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (97) 2 zablokowane
-
2016-07-06 11:52
(1)
świetny pomysł, kiedy będą dowozy???
- 2 2
-
2016-07-06 11:53
Vege
Fajnie,ze weganie też znajdą coś dla siebie.duża piątka za vege rolki!;) powodzenia!
- 3 4
-
2016-07-06 13:01
Moze i pomysl oryginalny (2)
ale, dla porownania, we Wroclawiu rowniez z powodzeniem funkcjonuje taki lokal. Rolki sa wieksze i, uwaga, KOSZTUJA 8 ZL. Odpowiednik przysmaku, ktory tam zamawialam, w Gdyni kosztuje... 14 zl.
Rozumiem, ze jest to pierwszy tego typu lokal w Trojmiescie, ale troche jest przebitka z cena :) a nieslusznie, bo moze zniechecac- 9 1
-
2016-07-06 14:09
Poluj na happy hours. Często dają rabaty 50%.
- 2 1
-
2016-07-06 15:08
to tak jak z kawiarniami i kawami za 17 zł bo właściciel chce się dorobić domu, auta i działki za miastem po roku działalności
- 0 0
-
2016-07-06 13:14
sos terjaki cito (1)
jestem prawie codziennie
błagam o sos terjaki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tego brakuje- 2 3
-
2016-07-07 13:21
chyba kabayaki :) to taki ciemny, słodki o gęsty :)
- 0 0
-
2016-07-06 14:12
Miejsce rewelacja,warte swojej ceny, świeżutkie i pyszne!!! Jestem na tak! Powodzenia;) (1)
- 2 2
-
2016-07-06 14:31
Jest dobrze!
Oj dobreeeeee;)!
- 1 1
-
2016-07-06 14:41
Najlepsze w 3miescie
Bardzo smacznie w rozsadnej cenie - miejsce godne polecenia
- 0 5
-
2016-07-06 14:45
polecam!!!!
Rolki są przepyszne!!!! Polecam!!!
- 0 2
-
2016-07-06 15:03
(5)
czy tylko ja odnoszę wrażenie, że większość pochlebnych opinii wystawiły sobie panie właścicielki same?
- 17 4
-
2016-07-06 15:09
no jasne. siedza i robia sobie reklamę. może wpadnę spróbować ale za 16 zł to można zjeśc porządny obiad w barze nieopodal. Radzę urealnić ceny, bo za rok w lokalu będzie już kwiaciarnia albo inne alkohole24
- 5 0
-
2016-07-06 15:21
A byłeś lub byłaś? Zjedz i sam ocen (2)
- 0 3
-
2016-07-06 15:32
(1)
no właśnie tak się składa, że byłam i dlatego te zachwyty, jak nad ósmym cudem świata, mnie trochę zaskoczyły. Jest w porządku, jak na fastfood, ale smak rolek w wielu trójmiejskich suszarniach bije handrolle na głowę.
- 4 0
-
2016-07-06 17:04
No rozumiem. Ale suszarnie podają Cię przeróżne sety, które komponują, wiadomo są bogatsze w smak i różnorodność. Tu kupujesz
- 0 0
-
2016-07-06 15:23
Zwłaszcza komentarze podpisane pełnym imieniem.
To charakterystyczne dla opinii wystawianych przez opłaconych ludzi, bądź samych pracowników.
- 5 0
-
2016-07-06 15:19
Super! (1)
Świetne miejsce! Bylam dwa razy i mega polecam. Czuć,ze wszystko świeżo zrobione! Sosy mega!
- 0 4
-
2016-07-06 15:22
A byłeś lub byłaś? Zjedz i sam ocen
- 4 0
-
2016-07-06 15:30
Długo jeszcze czekać będziemy na Wajdeloty!?
- 2 2
-
2016-07-06 15:52
No i fajnie
Bardzo dobrze że coś nowego powstaje w Trójmieście. Jeszcze nie byłem ale z chęcią odwiedzę. Wygląda interesująco.
- 3 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.