- 1 Pchli Targ w Oliwie rozpoczął sezon (33 opinie)
- 2 Oto najpiękniejsze kobiety Pomorza (95 opinii)
- 3 Recenzja "Challengers": intensywne kino (39 opinii)
- 4 Majówka: pomysły na jednodniowe wycieczki (44 opinie)
- 5 100cznia otworzyła sezon (44 opinie)
- 6 Tysiące osób odwiedziło Twierdzę Wisłoujście (57 opinii)
Huczne otwarcie i ciche zamknięcie cz. 2. Lokale, których już nie ma
Ponad miesiąc temu przypomnieliśmy huczne otwarcia kilku trójmiejskich lokali, po których dziś nie ma już śladu. To zestawienie spotkało się z tak dużym zainteresowaniem czytelników, że publikujemy jego drugą część. Poniżej lista miejsc, o których było na początku głośno. Czemu te biznesy upadły?
Szampan i ostrygi. Otwarcie Medusa Bar w Sopocie
W sierpniu 2019 r. odwiedziliśmy nową restaurację w Sopocie przy pl. Zdrojowym, która wyróżniała się nie tylko eleganckim wnętrzem, ale przede wszystkim menu. W karcie królowały owoce morza i najlepszy szampan. Samo otwarcie przyciągnęło aż 300 gości, wśród których dostrzegliśmy artystów i biznesmenów z Pomorza.
Pod koniec maja 2021 r. niestety pisaliśmy już o zamknięciu Medusa Bar - dołączył do długiej listy miejsc, które nie wróciły do działalności po pandemii.
Restauracja Open Kitchen w Gdyni
To jedno z tych miejsc, których naprawdę szkoda: takich niewielkich, ale z pomysłem i serwujących naprawdę dobrą kuchnię lokali nigdy za wiele. Trudno powiedzieć, co sprawiło, że właściciele postanowili zamknąć restaurację, jednak wielu gości wciąż pamięta dania, które przygotowywał szef kuchni Piotr Kuśnierek. Rządziła tu świetna kuchnia skandynawska, dobre wina, organizowano też kolacje komentowane.
Otwarcie Open Kitchen odbyło się w kwietniu 2016 r., rok później już się zamykali.
Restauracja w dawnym klasztorze - Monastico w Gdańsku
W grudniu 2019 r. oficjalnie ruszyła restauracja z nietypowym konceptem: działała w odrestaurowanych wnętrzach klasztoru. Wpływ przeszłości wciąż tu był widoczny, a właściciele chętnie do niej nawiązywali także w menu, które łączyło tradycję z nowoczesnością.
W styczniu 2022 r, pisaliśmy, że Monastico przeszło do historii.
Salon Cutting Club w Orłowie
Co prawda to nie restauracja, a salon barberski, ale otwarcie było pełne celebrytów i gości, ponoć niektórzy przylecieli z Dubaju. Byli też znani goście z Warszawy, w tym Radosław Majdan i telewizja. Twarzą całej inwestycji był pochodzący z Charkowa Denis Narykov, jeden z najbardziej rozpoznawalnych barberów w Polsce, który na jakiś czas przeniósł się z Warszawy do Trójmiasta.
Salon otwarto z pompą latem 2020 r., w kolejnych miesiącach zainteresowanie usługami było spore. Aż w końcu Cutting Club... zamknął swoje podwoje. Skąd taka decyzja? Wydawało się, że na tę inwestycję nie szczędzono nakładów.
Team Spirit, czyli lokal znanych piłkarzy w Sopocie
Miało to być połączenie pasji do kuchni i do sportu. Miejsce, w którym można zjeść, napić się i obejrzeć mecz. W jego otwarcie zaangażowali się znani sportowcy: Jakub Wawrzyniak, Sławomir Peszko, Dusan Kuciak i Grzegorz Kuświk. Całość była dość odważnym projektem, bo można było odnieść wrażenie, że było tu... wszystko. Sport, imprezy, jedzenie, mini food hall, transmisje meczów.
Czas pokazał, że Team Spirit nie utrzymał się zbyt długo, choć początkowo na brak gości jego właściciele nie mogli narzekać. Ba, relacja z jego otwarcia była najlepiej czytanym tekstem w serwisie Kulinaria w 2020 r. W styczniu 2022 po lokalu nie było już śladu.
Opinie wybrane
-
2023-09-07 07:44
Kilka z tych lokali zabił lockdown przy okazji Covid (12)
- 54 93
-
2023-09-09 22:49
Rewolucja podatkowa
Przyczyną zamykania biznesów jest to że obecny żąd zbyt głęboko sięga w keszenie przedsiębiorców, ci mają dwa rozwiązania, albo zamknąć interes albo podnieść ceny. Ponieważ żaden przedsiębiorca nie będzie dokładać no to mamy tak potężną inflację tak tak pisowski polski ład tego dokonał a nie żadna wojna.
- 0 0
-
2023-09-09 15:50
Bzdura, w gastro jest ostra konkurencja i lokale padają zawsze. Czasem to niewypał, czasem to zaplanowane, bo chodzi o przepalenie jakiejś lewej kasy. Ale najlepsi się zazwyczaj obronią (żaden z lokali, które czasem odwiedzam, jakoś nie padł). Ba, ci którzy ogarnęli oferty dowozowe, radzili sobie wręcz lepiej. Do tego przedsiębiorcy dostali kupę kasy w ramach tzw. tarcz (i temu zresztą głównie zawdzięczamy aktualną inflację... więc zapłaciliśmy wszyscy).
- 2 0
-
2023-09-07 17:48
Ponglisz dodaje prestiżu? (1)
Te knajpy znastawione są chyba na obcokrajowców. Polski język jest tak ubogi że nazwy nie ma dla tych knajp?
Też omijam jakieś srutututu- 14 2
-
2023-09-07 18:48
łututututu!
do odciny!
- 2 0
-
2023-09-07 15:34
Pranie zawsze się kiedyś kończy.
- 23 0
-
2023-09-07 14:54
Cel
Taki był cel tej plandemiiprzejmować biznesy czy lokalizacje :)))))
- 6 18
-
2023-09-07 14:33
CO ZA
bzdura
- 7 5
-
2023-09-07 13:33
Wszedzie na zdjeciach widac celebrycki pierd. (1)
- 66 0
-
2023-09-07 15:13
pseudocelebrycki
- 31 0
-
2023-09-07 10:10
Restauracja Santorini w Gdyni (moja ulubiona) (1)
przed lockdownem musiałem wcześniej rezerwować stolik aby z gośćmi móc zjeść posiłek, po lockdownie sytuacja się nic a nic nie zmieniła... I podobnie jest z innymi przyzwoiyymi, wg mnie, profesjonalnymi restauratorami. Upadłość po covidzie ogłosiły te lokale które już wcześniej nie radziły sobie na rynku gastro. Taka prawda, niestety
- 59 3
-
2023-09-07 22:32
Albo te..
Które lokal wynajmowały a krwiopijcy -właściciele mimo pandemii jechali z kosztem wynajmu dalej w najlepsze
- 2 0
-
2023-09-07 08:59
Jak choćby Team Spirit. Otwarty przed wakacjami 2020, a zamknięty zaraz po nich.
- 16 8
-
2023-09-07 07:25
Tak jak z ślubami... Niestety, ale nie każdy biznes wypala. Wasze artykuły to przestroga dla tych co chca5by raz jeszcze wszystko przemyśleli. Bo to ciężki kawałek chleba.
- 143 2
-
2023-09-07 07:05
(11)
Mam wrażenie że im bardziej huczne otwarcie...tym bardziej spektakularna klapa...lokale pojawiają się i znikają tak szybko że człowiek już nie nadąża.
- 188 9
-
2023-09-07 16:23
(1)
A gdzie ty Svencjuszu chcesz w tym swoim balkoniku nadążyć?!.. ;-) z kanapką i termosem do restauracji?!..;-) pampersa czas zmienić.. ;-)
- 2 9
-
2023-09-07 22:38
Zimówka z termosu jest cool.
- 1 0
-
2023-09-07 08:49
(1)
Parę miesięcy i okazuje się, że celebryta i jego nazwisko nie są na tyle popularne, aby przyciągać ludzi, którzy chcą przepłacać za samą markę xd
- 30 0
-
2023-09-07 14:36
Bo do czego mi salon barberski, na którego otwarciu był Majdan? Poza tym, gdy widzę panią Lipińską, zdecydowanie nie mam ochoty odwiedzać lokali, które ubogaca swoją obecnością na otwarciu.
- 34 0
-
2023-09-07 08:44
A Gdynianka dalej karmi ... (1)
Kolejne juz pokolenie
- 44 1
-
2023-09-07 22:18
Szczurek mówił, ze ja zwolnił z pandemii
Dlatego do dzisiaj jest
- 0 0
-
2023-09-07 07:19
(3)
Jak z weselami..
- 19 1
-
2023-09-07 14:19
Mnie to bardziej przypomina początek rządów PiS - huczne otwarcie, później propaganda - a na końcu ciche zejście :))) (2)
- 22 24
-
2023-09-07 15:14
farfocle masz w mózgu, a nie obłęd w oczach.
- 5 4
-
2023-09-07 14:54
Ruski trolu PO tak bardzo boi sie kolejnej przegranej ze placi za brednie nawet takim jak ty
- 19 19
-
2023-09-07 07:22
w wielu przypadkach hucznych otwarci to kasa wyprana i wszystko sie zgadza :)
- 37 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.