• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwo rzemieślnicze: z czym to się (pi)je?

Borys Kossakowski
27 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
- No i coście narobili? - pytają żartobliwie klienci Czarnej Wołgi w Sopocie. - Teraz nam zwykłe piwa już nie smakują. - No i coście narobili? - pytają żartobliwie klienci Czarnej Wołgi w Sopocie. - Teraz nam zwykłe piwa już nie smakują.

Moda na piwa rzemieślnicze opanowała Trójmiasto już kilka lat temu. Dziś puby i kawiarnie goszczą smakoszy, którzy ze znawstwem dyskutują o wyższości india pale ale nad milk stoutem (lub odwrotnie). Barmani chętnie służą radą wyjaśniając różnice między różnymi gatunkami, a właściciele pubów sami zaczynają zamawiać własne piwa. Gdzie można skosztować rzemieślniczego piwa w Trójmieście?



Część trunków dostępna jest z nalewaka, ale zdecydowana większość czeka na klientów w butelkach. Browary rzemieślnicze często stawiają na niestandardowe etykiety. Część trunków dostępna jest z nalewaka, ale zdecydowana większość czeka na klientów w butelkach. Browary rzemieślnicze często stawiają na niestandardowe etykiety.

Piwa rzemieślnicze to:

Piwo rzemieślnicze nie jest tanie. Nawet w sklepie za butelkę trunku z Ale Browaru trzeba zapłacić 8-9 zł. Pewnie dlatego większość lokali serwuje dużo tańsze trunki z dużych koncernów. Coraz częściej jednak amatorzy piwa szukają lokali, gdzie można skosztować pale ale, witbier czy stouta.

- Piwa rzemieślnicze przeważnie warzone są w tzw. browarach kontraktowych - mówi Łukasz Góz, współwłaściciel Cafe Lamus i Lawendowa 8. - Dzięki nowoczesnej technologii nie trzeba już budować własnej infrastruktury. Można wynająć kadź w browarze i uwarzyć tam takie piwo, jakie nam się żywnie podoba.

Tak robi AleBrowar stworzony m.in. przez Michała Saksa, który wcześniej pracował dla gdańskiej Brovarni. AleBrowar wynajmuje kadzie od browaru w Gościszewie pod Malborkiem. Tam powstają takie marki jak Rowing Jack czy King of Hop - przedstawiciele najmodniejszych ostatnio piw pale ale. Chmielone są w większości amerykańskimi chmielami, a ich aromat przypomina owoce tropikalne: grapefruit, mango czy papaję. Mają przy tym dużo goryczki.

- Nie mieć pale ale w ofercie to wstyd - śmieje się Łukasz Góz. - My nawet uwarzyliśmy własne pale ale z pomocą naszego przyjaciela piwowara Michała Bertlinga. Dwa lata temu Lame Pale Ale, potocznie zwany "lamą", cieszył się ogromną popularnością. Rok temu wypuściliśmy drugą edycję trunku pod nazwą Dalej Lama. Za miesiąc lub dwa powinniśmy zacząć sprzedaż trzeciej edycji, która najprawdopodobniej powstanie w Browarze Kościerzyna.

Skąd popularność piw rzemieślniczych?

- Nie tylko w piwowarstwie ludzie zaczynają doceniać jakość - mówi Tomasz Patzer, główny piwowar z Browaru Kościerzyna. - Wolą zapłacić więcej za coś wartościowego. Niestety piwa koncernowe często warzone są z produktów zastępczych. Bywa, że w piwie nie ma słodu albo chmielu, za to jest sporo dodatków enzymatycznych. W przypadku piw rzemieślniczych mamy raczej pewność, że składają się z wody, słodu, chmielu i drożdży .

Pewnie dlatego piwowarzy i koneserzy często nazywają piwa koncernowe produktami piwopodobnymi. Zamiast nich proponują zupełnie inne smaki, o których istnieniu jeszcze niedawno mało kto wiedział. Okazuje się, że piwo pszeniczne może pięknie pachnieć goździkami lub cytrusami.

- Te aromaty wytwarzają się podczas fermentacji - mówi Tomasz Patzer. - To drożdże wydzielają różnego rodzaju estry. Piwowar musi dobrać odpowiedni szczep i temperaturę, aby osiągnąć pożądany efekt.

W Lawendowej 8 w stałej ofercie jest wiśniowe piwo typu lambic. To belgijski Lindemans Kriek, który powstaje dzięki dodaniu do rocznego piwa niesłodzonego soku wiśniowego.

- Gdy otworzyliśmy nasz lokal ludzie pili głównie lagera - mówi Bożena Majewska z Czarnej Wołgi w Sopocie. - Dzisiaj w naszej ofercie jest około 60 gatunków piw, a klienci chętnie sięgają po piwa pszeniczne, ciemne, ipa czy witbier. Bardzo popularne jest piwo raciborskie, browar Pinta, Kormoran, zwłaszcza z serii "Podróże Kormorana" czy Lwówek. Część z nich "złorzeczy" na nas, mówiąc, że "zwyczajne" piwa im już nie smakują i ciągle muszą szukać rzemieślniczych.

Koncerny także zwietrzyły nową modę. W tym roku nawet konserwatywny browar Żywiec wypuścił nowe smaki m.in.: marcowe, białe czy bock. Dużo wcześniej na rynku duże koncerny zaczęły proponować piwo pszeniczne.

- Duże koncerny starają się konkurować z małymi browarami. Tworzą nowe pozycje kopiujące piwa rzemieślnicze - mówi Michał Spenner z gdyńskich Kandelabrów, w których serwuje się około 160 rodzajów piw. - Większość ludzi pewnie i tak będzie wybierać piwa koncernowe. Ale coraz więcej pyta o piwa rzemieślnicze, z których u nas najlepiej się sprzedaje Pinta. Sporą popularność mają też piwa smakowe: wiśniowe, mirabelkowe, bananowe, cytrynowe. Panie wolą taki napój i zamawiają zamiast piwa z sokiem.

Piwa rzemieślnicze z różnych browarów serwują m.in. w Gdyni: Kandelabry i Degustatornia, w Sopocie Czarna Wołga, a w Gdańsku: Cafe Lamus, Lawendowa 8, Pułapka, Degustatornia. Oprócz tego można je kupić w wielu sklepach w całym Trójmieście.

Oprócz tego własne piwo warzą: Brovarnia, Browar Piwna, Browar Lubrow / Barbados oraz Browar Miejski Sopot. Przeczytaj więcej o browarach restauracyjnych w Trójmieście.

Zobacz też: Cydr robi furorę. Gdzie go kupić i napić się w Trójmieście?

Zobacz relację z Chmielatonu - piwnego maratonu.

Miejsca

Opinie (143) 5 zablokowanych

  • Piwo Grodziskie (1)

    A dlaczego nikt nie proponuje naszego rodzimego wynalazku? Lekkie piwo (2,5% alk.) o niepowtarzalnym smaku idealne na lato..

    • 4 1

    • oczywiście że proponują. aktualnie w sklepach jest grodziskie z browaru pinta

      • 0 0

  • Kolejny hipsterski artykuł o niczym

    • 5 15

  • tylko heineken (2)

    a z polskich specjal

    • 4 25

    • i po co to piszesz? (1)

      po co?

      • 7 2

      • piwa nie piłeś, specjal itp, to syf

        • 2 2

  • Specjal zdecydowanie (1)

    przed Tyskim i Lechem.

    • 7 7

    • to tak, jakby porównywać katar z kaszlem

      • 3 1

  • Tylko za PRL (5)

    były dobre piwa, bardzo miło wspominam tamte czasy, gdy człowiek żył godnie i pił piwo które było poprostu smaczne bez tej chemii co teraz.

    I nie psuło sie tak szybko

    i ludzie byli bardziej sobie życzliwi

    • 6 4

    • Zwłóaszcza te z pływajacymi bocianami lub myszą,

      mnimniuśnie było za prl

      • 1 1

    • (1)

      Z tą godnością to przesadziles

      • 4 1

      • żył skromnie ale godnie !

        • 3 2

    • wtedy się piło aby czcić wspaniały czas

      teraz by zapomnieć, że za 3 godziny trzeba znowu isc do roboty

      • 2 0

    • Z tego co pamiętam

      To piwo za PRL psuło się błyskawicznie, przynajmniej u jego schyłku

      • 2 0

  • Piwo rzemieślnicze w ręce, w drugiej burger z food trucka, na twarzy rejbany i broda (2)

    ..taka jest hipsterska moda :)))

    • 24 6

    • A dla równowagi z drugiej strony: (1)

      Piwo keniger z biedry, bułka z mc'donaldsa, klapki kubota i białe skarpety frotte i przepocone ciuch

      • 15 1

      • Nie ma co popadać w skrajności :)))

        • 7 0

  • ceny z kosmosu, byłem w bawarii 2 lata z przerwami

    ceny normalne, rodzajów piwa tyle że brak słów, tutaj piwo regionalne ma cenę jak złoto.chore to, może i dobre, ale cena z kosmosu.

    • 11 1

  • Pułapka

    • 7 0

  • Kiedy zwykłe puby rozszerzą swoją ofertę skierowaną do tej grupy klienta? (1)

    Ciekawe czy doczekam się np. w "Warce przy Elżbietańskiej" piw konkurencji :) Bo to co serwują obecnie piwem bym nie nazwał - wizytowałem służbowo fabrykę w Warce i z warzeniem piwa to nie ma nic wspólnego! Żadnego piwa nie produkuje się w 24h - pomyślcie o tym zanim kupicie kolejnego Żywca czy Warkę w pubie.

    • 8 0

    • Skro jest to firmowy

      lokal WARKI to raczej się nie doczekasz.

      • 2 0

  • polacy zaczynają się robić lekko snobistyczni...

    ...nieważne, że nie smakuje, ważne, że jest z małego browaru i droższe. :) bardzo lubię rzemieślnictwo, uważam, że ręka człowieka i artyzm jego duszy nie da się zastąpić przez maszyny i taśmy. pamiętajmy jednak o tym, czy faktycznie tak jest, ze nam coś się podoba albo smakuje, czy może trochę chcemy "się pokazać"? piwa nie pijam, nie przepadam, więc wypowiadać się co do jakości nie będę. jedynie tak do zastanowienia, czy "małe browary" się klientami nie bawią, oferując im w wysokiej cenie butelkę "snob ale"

    • 8 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kolekcja ubrań #GDNCollection gdańskiej firmy odzieżowej Etos, do której należy marka Diverse wykorzystuje lokalny symbol: