• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz cz.4

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
3 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Na trójmiejskiej mapie restauracji pojawiają się nowe, interesujące wnętrza. Na trójmiejskiej mapie restauracji pojawiają się nowe, interesujące wnętrza.

O wystroju wnętrz restauracji mówi się coraz częściej. Oferta kulinarna zmienia się co chwilę, przynosząc nowe doznania smakowe. Otoczenie, w którym spożywamy posiłki, degustujemy i spędzamy czas z bliskimi nie powinno być nam obojętne. Dla komfortu gości, z pasji do dobrego wzornictwa i z wyczuciem estetyki powstają wnętrza restauracji i kawiarni, z których nie chce się wychodzić. Oto kolejny odcinek cyklu "Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz".



Zobacz także poprzednie części cyklu, w którym opisujemy restauracje z ciekawym wystrojem: cz.1, cz.2 i cz.3.


Kiedy najchętniej wychodzisz do restauracji?

Crudo



Spacerując po najpopularniejszej ulicy w Sopocie, Bohaterów Monte Cassino zobacz na mapie Sopotu, warto wstąpić do restauracji Crudo. Naturalne materiały, głównie drewno, przeplatają się z dodatkami w klasycznych kolorach: białym, czarnym i szarym. Industrialne lampy w kilku wzorach nadają wnętrzu nowoczesny charakter. Autorem projektu jest architekt z Trójmiasta, Maciej Ryniewicz.

- "Crudo" w języku hiszpańskim oznacza "surowy". Odzwierciedleniem nazwy jest wnętrze restauracji - nieformalne z charakterystycznym sznytem. Betonowe ściany, obecność drewna i metalowe elementy tworzą szczególny klimat położonej w sercu Monte Cassino restauracji Crudo. Surowość rozumiana jest również jako prostota dań. Zespół, z szefem kuchni na czele, proponuje gościom nieszablonową kartę, kusząc prostymi, cieszącymi czystością smaku daniami - opowiada manager restauracji, Tomasz Materek.
Przeczytaj także: To on zaprojektował cztery stylowe restauracje w Trójmieście

  • Restauracja Crudo znajduje się w centrum Sopotu

Cider Garden Papieroovka



Restauracja Papieroovka daje nam do wyboru dwie przestrzenie: restauracyjną i ogród zimowy. Pierwsza z nich jest utrzymana w butikowym stylu w ciemnej kolorystyce i surowym wykończeniu ścian. Natomiast w drugiej znajdziemy ogród przez duże "o": przestrzeń wypełniają rozłożyste kwiaty i palmy, do których dopasowano zielone fotele. Obszerne, ratanowe lampy, drewniane stoły i podłoga, a także utrzymanie wszystkiego w kolorach ziemi sprawiają, że możemy się poczuć naprawdę jak w ogrodzie, pozostając w środku miasta. Za projekt i wykonanie restauracji, która znajduje się zobacz na mapie Gdańska w Hotelu Sadova, odpowiedzialna jest Marta Czurakowska z trójmiejskiej pracowni KaCeDe.

- W naszej restauracji można znaleźć bardzo ciekawe rozwiązania. Pierwszym przykładem może być odwrócony ogród wertykalny, zawieszony w suficie w części restauracyjnej. Dzięki intensywnej zieleni jednocześnie ociepla on wnętrze i nadaje mu swobodniejszy charakter. Część restauracyjną wyposażono ponadto w bar oferujący ponad dwadzieścia rodzajów cydrów oraz autorskie koktajle na bazie tego trunku. Ciekawym i mało spotykanym zabiegiem jest zabudowanie nalewaków z cydrami. Ściana za barem przykuwa zatem wzrok czarnymi błyszczącymi kaflami oraz prostymi kranami wystającymi z niej. Największą niespodzianką jest jednak dobudowany od strony parkingu hotelu ogród zimowy, który swą aranżacją zaprasza do relaksu i odpoczynku. Oprócz wielu roślin zielonych, mebli prostych i lekkich w wykończeniu, w centralnym miejscu ustawiono wysoki, podłużny stół integracyjny, który wyróżnia się grubym drewnianym blatem i trójkątnym metalowym stelażem - opowiada Marta Rybacka-Odolińska, Revenue & Marketing Manager Hotelu Sadova.
Zobacz również: Niebanalne otwarcie pijalni cydru

  • Ciekawie prezentuje się ogród zimowy w restauracji Cider Garden Papieroovka.

Restauracja Fino



W środku Gdańska, na ul. Grząskiej zobacz na mapie Gdańska, znajduje się autorska restauracja szefa kuchni, Jacka Koprowskiego - Fino, która powstała w tym roku. Oferuje sezonowe menu będące pomysłem samego właściciela. Wygląd sali może zaskakiwać: wybrano pastelowe kolory na ściany, meble w żywych kolorach, a płytki pokrywające podłogę i fragment ściany o orientalnym wzorze przykuwają uwagę.

- Wnętrze Restauracji Fino w Gdańsku to połączenie nienarzucającej się elegancji z komfortem i przytulnością domowego zacisza. Elegancka kolorystyka w formie szlachetnych odcieni turkusu i koralu w połączeniu z blaskiem złota, miedzi, srebra i zimnej, balansującej całość, ukrytej we fragmentach konstrukcyjnych czerni. Przeciwstawione temu elementy drewna, ciepłe, przytłumione oświetlenie, forma okien oraz orientalne wzory kafli uzupełniające całość, dają natomiast poczucie przytulności i "swojskości". Nieodzownym elementem wnętrza Fino jest oczywiście motyw kopru, zarówno jako wyłaniające się z ciemnej zieleni baldachimy kwiatów kopru zajmujące całą ścianę restauracji, jak i przeciwstawione im na jasnej ścianie obrazy z elementami kwiatów i bulwy kopru włoskiego. Całe wnętrze, pomimo pozornego teoretycznie bogactwa, jest jednak zbalansowane i pełne wyobraźni - mówi Agnieszka Koprowska.
  • W restauracji Fino znajdziemy autorskie menu szefa kuchni, Jacka Koprowskiego.

Osteria Fino



Druga restauracja, której współwłaścicielem jest Jacek Koprowski, znajduje się w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Osteria Fino charakteryzuje się zupełnie innym wnętrzem. Dominuje kolor niebieski, który pojawia się przede wszystkim na meblach. Połączono go z szarymi, loftowymi lampami, surowym wykończeniem ścian, a także ze wspomnianymi przy okazji poprzedniego obiektu malowidłami na ścianach.

- Motywem przewodnim ukazanym na ścianach naszej restauracji jest koper włoski. Widzimy różne jego postaci, zarówno bulw namalowanych w łazienkach, jak i pięknych, rozłożystych baldachów przedstawionych na ścianie głównej, tuż przy wejściu. Wnętrze restauracji, poprzez wiele wydzielonych miejsc, jak np. cztery loże w sali górnej, zachęca do spędzenia czasu w sposób niekrępujący i kameralny - mówi Marta Dyś z restauracji Osteria Fino.
Pomysł wspomnianego motywu wywodzi się nie tylko od nazwy warzywa, ale również od nazwiska współwłaściciela i szefa kuchni, który potrafi z rzeczy zwykłych, pozornie bezwartościowych, przygotować autorskie dania zgodnie ze słowami słynnego Massimo Bottury, umieszczonymi na honorowej zielonej ścianie w sali górnej.

Zobacz także: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

  • Osteria Fino doborem kolorystyki nawiązuje do nadmorskiego klimatu.

Restauracja Tabun



Sielski klimat, ciszę i spokój znajdziemy w restauracji Tabun. Oprócz restauracji znajdziemy tu również stadninę koni i kompleks noclegowy. Mimo że restauracja nie znajduje się blisko centrum Gdańska, tylko w Otominie zobacz na mapie Gdańska, jest to ciekawe miejsce dostępne dla mieszkańców Trójmiasta na co dzień. Znajdziemy tutaj kaszubskie smaki i cydr własnej produkcji. Karta dań zmienia się co kilka tygodni. Większość budynków pokrywa czerwona cegła, dzięki czemu wygląd całego kompleksu jest spójny. Restauracja posiada dwie sale: pierwsza z nich jest starsza, dominują w niej drewniane elementy, druga, nowsza, zaskakuje przestronnością, a dzięki dużym oknom jest tutaj bardzo jasno. Wnętrze zaprojektowali wspólnie właściciele restauracji.

- Pierwsza sala restauracyjna, przy barze, powstała w miejscu stajni, którą przenieśliśmy do nowego budynku, Chociażby z tego powodu naturalną koleją rzeczy wystrój nawiązywał do stajni - do dzisiaj drzwi ze starej stajni są elementem wystroju wnętrza. Po jakimś czasie pojawił się pomysł podniesienia budynku i zaadoptowania piętra na niewielką bazę noclegową - mówi Agata Falkiewicz-Ponikowska, właścicielka restauracji.
Kolejny etap, czyli duża, nowa sala połączona została harmonijnie, dając ciekawy efekt, jakby fragmentu uliczki.

- Pragnęliśmy odmiany, więc wystrój nowej sali ewoluował w kierunku stylu industrialnego z dużą ścianą ze starej cegły rozbiórkowej z wielkim kominkiem, mającej na celu jeszcze bardziej spoić stare z nowym, tak jak próbujemy spajać stare pokolenie z nowym poprzez czasami niełatwą, ale satysfakcjonującą współpracę - dodaje Agata Falkiewicz-Ponikowska.
Przeczytaj także: W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia

  • W restauracji Tabun doświadczymy sielskiego klimatu

Sprawdź zbliżające się wydarzenia w naszym kalendarzu

Miejsca

Opinie (34) 5 zablokowanych

  • Prawda!!!

    Przecież one są wszystkie takie same.

    • 11 1

  • Ceny nie dla Polaków

    • 10 4

  • Przeładowany wystroj

    Zwlaszcza te żyrandole drewniane

    • 8 4

  • Zbieracze kurzu

    Czy sanepid sprawdza takie lokale pod względem zalegającego syfu? Jakoś nie lubię "kotów" kurzu w zupie.

    • 11 2

  • Przerost formy nad trescia !

    Jest dobrze tam gdzie sa non stop klienci a to widac.

    • 7 3

  • Tak im wszystkim interes idzie ze musza sie promowac tekstami? (1)

    A moze jest genialnie tylko chca jeszcze wiecej klientow ,)

    • 7 1

    • To chyba nie twój problem.
      Nie jesteś właścicielem, gościem też nie

      • 1 2

  • Ja np. moi mili preferuję styl minimalistyczny.

    Talerz przyozdobiony zygzakiem z octu balsamicznego ze śledziem ala Matijas

    • 0 3

  • Ile

    Jeszcze razy do konca roku pojawi sie fino mam w&decia

    • 5 1

  • Wszystko na to samo kopyto...

    Dlaczego teraz wszystkie te restauracje wyglądają tak samo, fino, papieroovka, chleb i wino i wiele innych niczym się nie różni. Smutne to i takie ograniczone. Świadczy to o braku pomysłu właścicieli.

    • 5 1

  • Tabun, piekne otoczenie i super jedzenie

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (1 opinia)

(1 opinia)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Podczas którego trójmiejskiego festiwalu odbywał się Kabareton?