• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: pomysłowa kuchnia meksykańska w Tako

Beata Testsmaku
2 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy restaurację meksykańskie bistro Tako zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ostatnio pisaliśmy o Tu'gether w Sopocie. Recenzje publikowane są w środę - za tydzień opiszemy Prologue w Gdańsku (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt. Uwaga, począwszy od tej recenzji zmieniamy formę ocen. Obecnie oceniamy tylko smak.



Tako otwarto w marcu tego roku. Na początku działalności skupiono się przede wszystkim na daniach typowo meksykańskich. Ostatnio zauważyłam interesujące zmiany w ofercie. Okazało się, że intuicja mnie nie zawiodła. Zmieniono kucharza. Obecnie szefem kuchni jest znany nam z kiedyś odwiedzanego lokalu z Gdańska - Paweł Borkowski. Człowiek, który ukazywał artyzm na talerzu, nie zapominając o idealnych smakach.

Do typowo streetfoodowej knajpki zaczęto wprowadzać coraz więcej slowfoodowych propozycji w cięższej tonacji, z polskim akcentem. Oczywiście latynoskie, flagowe dania pozostały w karcie, więc ich miłośnicy nie będą rozczarowani. Wśród propozycji znalazły się też zestawy dla dzieci i dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.

Tako zajmuje małą powierzchnię, ale ciekawie zaaranżowaną, nieprzekombinowaną i nieprzytłaczającą. Uroku dodaje ceglana ściana, mozaikowa podłoga i bar, który oklejono wzorzystą tapetą. Jest nowocześnie, bez przaśnych akcentów, dzięki czemu panuje tutaj niezobowiązująca i luźna atmosfera.

Spróbowaliśmy:
- Kremu z pieczonego buraka (14 zł);
- Kremu z dyni, batatów i pieczonej cebuli (14 zł);
- Tacos beef cheek/policzek wołowy z sałatką z kapusty (19 zł);
- Tacos Ceviche (25 zł);
- Quesadillas pulled pork/łopatka wieprzowa, sos grzybowy, ogórek kiszony (29 zł);
- Pulled Pork Burger (24 zł)
- Żeberek BBQ (19 zł/lunch);
- Vanila Flan (12 zł);
- Tres leches (12 zł).

Zupy były bardzo gęste, gładkie, wręcz aksamitne. Niezwykle aromatyczne, ze świetnie przemyślanymi dodatkami. Krem z dyni zna chyba każdy, ale ten w Tako różnił się znacznie od standardowej wersji. To zasługa batatów i pieczonej cebuli. Czekolada, pieczony burak, mleko kokosowe, a do tego chrzan to niezwykle ciekawa kompozycja smaków. Połączenie, które na pewno zapamiętam.
 
Spróbowaliśmy też dwóch rodzajów tacos. Jeden z wyrazistym, przyjemnie miękkim policzkiem wołowym i z sałatką z kapusty. Drugi z caviche ze świeżego dorsza. Niestety nie ocenię tej drugiej przekąski obiektywnie, bo było w niej tyle kolendry, którą uważam za zbyt dominującą, że po prostu nie mogłam w pełni rozkoszować się smakiem ryby. Kolendrę się kocha albo nienawidzi, więc o tym dodatku trzeba informować gości. A to zadanie dla obsługi.

Polsko-meksykańska wariacja na temat quesadillas to strzał w dziesiątkę. Jestem przekonana, że zwolennicy obu tych kuchni będą zadowoleni. Najważniejsze było oczywiście mięso - bardzo miękka, długo duszona w niskiej temperaturze łopatka wieprzowa, a do tego typowo polskie akcenty: esencjonalny sos grzybowy i kiszony ogórek. Wszystko złożyło się na całkiem przyjemne smaki.
 
Największym zaskoczeniem był Pulled Pork Burger. No takiej wersji burgera to nie miałam okazji próbować. Pomysł ciekawy, wykonanie całkiem zgrabne. Zamiast klasycznego, mielonego, wołowego kotleta - wieprzowina. Do tego ciągnący się ser cheddar, marynowana kapusta i pikantny sos BBQ, a wszystko zawinięte w podpiekaną na maśle tortillę! Zaskakujące i bardzo smaczne połączenie.
 
Z oferty lunchowej wybraliśmy pieczone żeberka w sosie BBQ. Ależ to było przyjemne danie. Kwintesencja soul food. Miękkie, soczyste mięso, które z łatwością odchodziło od kości, idealnie przyprawione, pełne głębokiego smaku ze słodkimi akcentami. Bataty lekko twarde, mogłyby dłużej być pieczone, ale to moje indywidualne upodobania. Marynowana kapusta o doskonale zrównoważonym smaku i - co ważne - przygotowywana przez szefa kuchni.
 
Desery w Tako to była nie lada przyjemność. Tres leches - ciasto z trzech rodzajów mleka z dodatkiem cierpkich czerwonych porzeczek przepyszne, wręcz uzależniające, nie można przestać sięgać po kolejne porcje. Zresztą podobnie było z vanila flan. Konsystencja przypominająca budyń, ale smak był o wiele bardziej wyrazisty. Karmel dzięki pistacjom zyskał słonawy posmak, co uatrakcyjniło całość. Znakomite.
 
Jaka jest kuchnia w Tako? Na pewno inspirująca i bardzo ciekawa. Nie spodziewaliśmy się aż tak pozytywnych zmian, które dowodzą po raz kolejny, że kreatywny szef kuchni może ubarwić każde miejsce, nadać nowego wyrazu najbardziej znanym potrawom. Czuć w Tako powiew oryginalności. Zapewniam , że nigdzie w Trójmieście nie zjecie meksykańskiej tortilli z polską wołowiną i ogórkiem kiszonym. Warto pójść i spróbować. Mam nadzieję, że taki poziom kuchni utrzyma się bardzo długo.

Ocena 4.2

Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. Nowa recenzja co środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

Opinie (74) 1 zablokowana

  • Uwielbiam (4)

    Ceny moze nie jak za zapiekankę 10zl gdzie masz seropodobna posypkę i pieczarki z paczki, a tu w Burito
    Dobra wołowina, avocado, 100%cheddar,habanero, kolendra i sosy ktore sami robią-wybaczcie zeby sprzedali Wam to za 10zl, co do ilości to ja nie jestem w stanie zjeść buritto-jak dla mnie zbyt duża porcja.

    • 9 8

    • Mariuszek kłamczuszek (3)

      Pachnie to ściemą, jak tłuszczem w Tako. Ja (kobieta) się tym nie najem, nie wierzę żeby facet nie dokończył. Jedzenie smaczne, ale porcje dziecięce. Trzeba zamówić 3 dania lub 2+deser żeby wyjść sytym, co z pewnością jest zabiegiem celowym.

      • 8 5

      • (2)

        Nie zgodzę się z Tobą. Jesteśmy z mężem stałymi klientami Tako. Nasze stałe zamówienie to porcja papryczek i 2x Burito (pork). Zarówno on jak i ja najadamy się tym. Jeżeli ktoś wcina na obiad kilogram ziemniaków, 3 mielone i do tego kapusta kiszona to może rzeczywiście się nie zapcha takiego żołądka jednym Burito....

        • 6 9

        • (1)

          Jakiś polakowy kompleks widzę się odzywa. Zapewne dla Pani jedzenie ziemniaków i kotletów to mega obciach, ale wypisywanie takich stereotypowych porównań nie świadczy o człowieku najlepiej, a często jest sygnałem głęboko skrywanych kompleksów i próby udowodnienia sobie samemu, że jest się lepszym od innych, bo jest się "stałym klientem Tako". Ludzie najadają się różnymi porcjami, mają rożna przemianę materii. Mowa była zresztą o samym burito, a nie burito zasilanym przystawką. Też uważam, że porcje powinny być nieco większe. A Pani radzę zjeść kotleta i przestać gwiazdorzyć.

          • 12 5

          • Chodziło mi tylko o to, że ludzie idąc do restauracji muszą nażreć się jak świnia. Sama uwielbiam kotlet z ziemniakami, ale w rozsądnej porcji. Co do samego burito to nie muszę zamawiać przystawki (papryczek), bo i tak się najem.

            • 3 8

  • Nie obchodzi mnie, co o mnie myślisz. Ja nie myślę o tobie wcale

    Coco Chanel

    • 0 2

  • kolejny klon

    Kolejny taki sam lokal małe porcję za wysoką cenę wielkie dzięki już lecę zjeść burito za 25 zeta

    • 5 1

  • (2)

    Wszystko dobrze tylko czemu menu na scianie jest przeplatanką angielskiego i hiszpańskiego natomiast polskiego nie?
    Chicken, pollo czy może jednak kurczak?

    • 7 3

    • Mój dzień toczy się wyśmienicie. Twój chyba nie skoro dopie..... się do wypowiedzi która jest zaledwie komentarzem a nie krytyką. Cienka belek z ciebie. Dogadujesz komuś zachowując się w sposób identyczny do krytykowanego.

      • 7 1

    • Ciekawe

      Do czego by się tu jeszcze dopie...... by sobie polepszyć dzień. Hmmm

      • 4 5

  • Taka kuchnia to nie kuchnia meksykańska

    Większość z opisywanych potraw to nie kuchnia meksykańska lecz tex - mex, którą można się delektować głównie w USA. Trudno więc lokal nazwać lokalem z kuchnią meksykańską....

    • 8 2

  • pieczone żeberka (1)

    2 szt. za 20zł? WTF???
    Nie można się najeść tym co jest na zdjęciach. Jadłem tam 2x burrito. Było naprawdę dobre ale też drogie.

    • 25 5

    • przeciez zeberka to kosci wiec nie wymagaj miesa !

      ''Żebra stanowią część układu kostnego '' . Cena zeberek wieprzowych to chyba aktualnie 9 zl /kg a ich przyzadzenie to maly pikus. Tak wiec za owe 20 zl mozesz miec i zjesc w domu 2kg zeberek .

      • 3 0

  • /////////////////////////////////////////////////

    .."Obecnie oceniamy tylko smak.(..) Tako zajmuje małą powierzchnię, ale ciekawie zaaranżowaną, nieprzekombinowaną i nieprzytłaczającą. Uroku dodaje ceglana ściana..".. to tylko smak czy nie tylko smak..
    i gdzie ta pomyslowosc..?

    • 3 8

  • tako (2)

    Byłam tam i jedzenie jest w porządku ale cena zbyt wysoka do ilości. Jest to miejsce dobre na lunch a nie takie, w którym się porządnie najemy. Ja wyszłam głodna po zjedzeniu 2 dań.

    • 18 4

    • Wow, niezły grubas musi być z Ciebie (1)

      • 4 8

      • Nie, dania jak zestaw dla dziecka w cenie słynnych "ośmiorniczek"

        • 4 0

  • (2)

    "Obecnie oceniamy tylko smak." - ocena smaku jest oceną indywidualną bo jednemu smakują oliwki a innemu nie i tak samo ze smakiem dań co dla jednego jest królewskim posiłkiem dla drugiego może sie okazać nie do przełknięcia.
    Po drugie by oceniać smak trzeba mieć podstawy kulinarne no i spore doświadczenie.

    • 24 16

    • Dokładnie! (1)

      u mnie, za tą kolendrę, mieliby 5.0 - no ale Tako to nie Sztuczka, gdzie aż dostała rozwolnienia z wrażenia nad niczym tak naprawdę, więc ci tu 4.2, bo kolendra.
      Test smaku jest po prostu żenujący. Czytamy wypociny jakiejś baby i co jej smakuje, a co nie i do tego wystawia ocene knajpom czy są ok czy nie wg jej spaczonego gustu, a to podprogowo działa na imbecyli jej pokroju i robi antyreklamę tam, gdzie jest smacznie, bo jej nie smakowało.

      • 15 13

      • za dużo ktoś się naoglądał "No reservation" tylko puki co aktualne felietony są na poziomie chińskiej podróby

        • 3 10

  • smacznie, ale drogo

    Zgadzam się z poprzednikami, jedzenie smaczne, jednak porcje za tą cenę są skandalicznie małe, tym bardziej, że nie jest to restauracja a raczej niezobowiązujący "bar" jak wskazuje nazwa. Jednak nie wrócę tam szybko głównie ze względu na brak wentylacji! Po wyjściu z tej knajpy najlepiej udać się od razu do pralni, bo tłuszczem przesiąknie wszystko, łącznie z płaszczem czy zimową kurtką, z których ciężko się tego zapaszku pozbyć.

    • 20 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

South Molo Festival - Delfinalia 2024 (6 opinii)

(6 opinii)
105,22 zł
hip-hop, festiwal muzyczny, w plenerze

Cudawianki | Lato zaczyna się #wGdyni

w plenerze, warsztaty

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Co to są bojówki?