- 1 Gdzie na karaoke w Trójmieście? (22 opinie)
- 2 "Grillujemy" współczesne kino (53 opinie)
- 3 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (19 opinii)
- 4 Co robić w długi weekend w mieście? (40 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Recenzja "Challengers": intensywne kino (51 opinii)
Trójmiejski poradnik kebabowy. Gdzie zjeść po imprezie?
Polskie kebabownie niepostrzeżenie opuściły epokę dzikiej gastronomii spod znaku przyczepy kempingowej i plastikowych krzesełek. Coraz więcej barów bistro z tureckim przysmakiem przypomina berlińskie knajpki, w których można usiąść, napić się herbaty lub piwa czy podyskutować o tytoniach do sziszy. Jednak podstawową funkcją kebabowni pozostaje oczywiście nakarmić zgłodniałych miejskich wędrowców. Gdzie jest najlepszy kebab w Trójmieście? Gdzie można się pożywić w środku nocy?
W Gdańsku nocny dyżur pełni malutka Alanya przy ul. Kołodziejskiej, tuż koło Klubu Parlament. Tam w weekend można pożywić się kebabem aż do piątej rano. Menu standardowe - kebab w bułce i rollo, ale można też napić się piwa. Jednym z pracowników jest Turek z Macedonii, który twierdzi, że najlepsze jest jugosławiańskie kebabcziczi, którego jednak Antalya póki co nie serwuje. Może czas wypełnić niszę na rynku?
Kto ma ochotę przy kebabie usiąść, pogadać z przyjaciółmi lub posurfować w sieci (w Gdańsku, w Głównym Mieście jest ogólnodostępne Wi-Fi), może wybrać się do pobliskiego Babaimu na Piwnej (czynny w weekendy do 1). Lokal dysponuje własnym tarasem, z którego korzystają chętnie amatorzy Rulonu, czyli kebabu z wołowiny w grubym naleśniku. W menu znajdziemy też pizzę i ryby, a co ważne - jest też toaleta z prawdziwego zdarzenia (taka wiedza może czasami uratować życie). Godny polecenia jest też Original Burger przy ul. Długiej, naprzeciwko Neptuna. Niedawno otwarty lokal przyciąga skoczną serbską muzyką. W środku można się skryć w razie niepogody. Czynne do ostatniego klienta.
Gdyńscy taksówkarze, policjanci i imprezowicze najchętniej korzystają z lokali przy 10 lutego - Antalya i Kebab A'la Turka. Antalya (otwarta do piątej) to ostatni przystanek na drodze do Dworca PKP, z którego chętnie korzystają wracający ze Skweru Kościuszki. Jeśli ucieknie wam kolejka, Antalya służy tzw. "ogródkiem", czyli stolikami na chodniku. Jeszcze dłużej, bo do szóstej rano otwarty jest Kebap A'la Turka, jedna z najstarszych kebabowni w Trójmieście. Specjalnością zakładu są dania z grilla: szaszłyk (şiş kebap) i pirzola (mięso baranie z kością), dostępne tylko w ciągu dnia. Można tu też napić się tureckiej herbaty serwowanej do potraw, jak w Berlinie, za darmo.
Głodomory zaś często zaglądają na ul. Władysława IV do Don Kebab, który pracuje o dziwo tylko od piątku do soboty i zamykają o 20. Specjałem zakładu jest spory Kebab XL Studencki z dodatkiem frytek oraz monstrualny Studencki bez Granic.
Prawdopodobnie największa kebabownia w Trójmieście to drugi z trzech Kebabów u Turka, zaraz koło dworca PKP. Prócz standardowego menu dostaniemy tam rozmaite tradycyjne frykasy znad Bosforu, takie jak iskender kebab czy baranina grillowana na szpadzie (te dania serwuje także Sakarya przy ul. Do Studzienki) oraz całą masę tureckich przysmaków i przypraw, które można używać w domu. Lokal nie jest jednak czynny nocą. Imprezowiczów kusi natomiast kebabownia na Dmowskiego, która jest czynna do godziny piątej w piątek, sobotę i... we wtorek (to specjalny ukłon w stronę klientów pobliskiego V-Clubu).
I na koniec Sopot, imprezowe centrum Trójmiasta. Tutaj główną rolę odgrywają dwa bary zlokalizowane niemal w środku Monciaka. To Kebabistan oraz Imbiss Istanbul. Ten pierwszy jest znacznie większy, z siedzeniami w środku i ogródkiem, gdzie prócz kebaba można dostać także baklawę czy ayran oraz tytoń do sziszy. Ten drugi to typowy take-away z malutkim stolikiem. Oba lokale są w sezonie zatłoczone od rana do nocy - w ciągu dnia karmią się tam plażowicze, wieczorami imprezowicze, których w Sopocie nie brakuje.
O gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje preferencje smakowe. Moim skromnym zdaniem we Wrzeszczu znajdują się dwa kebaby, które szczególnie warto polecić. Pierwszy z nich to syryjski Aleppo przy ul. Grunwaldzkiej (blisko ul. Do Studzienki), w których serwują wspaniałe falafele z sosem czosnkowym (świetny dodatek do bardzo dobrego kebaba) oraz Alabalakebap przy ul. Do Studzienki, gdzie prócz niezłych kebabów serwują cudowne ręcznie robione... pierogi (na miejscu i na wynos).
Kebab to temat rzeka. Nowe bary powstają jak grzyby po deszczu, więc jest pewnie sporo lokali, do których nie zdołaliśmy trafić, a które podają niezłe jedzenie. Jakie są wasze ulubione kebabownie w Trójmieście?
Miejsca
Opinie (299) ponad 20 zablokowanych
-
2012-05-22 13:46
Polsie kebaby różnią się znacząco
Od tych kupowanych w Niemczech,wielkość,waga,świeżość i smak.
Sprzedawane w naszym kraju to marne podróbki.- 3 2
-
2012-05-22 13:47
Promowanie fast foodu?
chyba Ci się, Droga Redakcjo, coś pomieszało...
- 3 6
-
2012-05-22 13:47
Jeden z najstarszych kebabów w Trójmieście A'la Turka w Gdyni na 10 lutego. Specjalność - pirzola, czyli baranina z kością. (1)
Kto to pisał? Najstarszy? On rok czy dwa lata temu powstał... wcześniej tam była lodziarnia. Najwcześniej był na Świętojańskiej koło pomnika Harcerza.
- 5 2
-
2014-08-06 00:57
I koło pomnika harcerza właśnie zjadłam kebab cieknący od sosu, mięso i naleśnik sflaczałe. Mizerota
- 0 0
-
2012-05-22 13:47
LEZZETI W LECLERCU I DLUGOOO NIC (4)
JW
- 3 6
-
2012-05-22 17:59
o nie (1)
lezzeti nie polecam, a zwłaszcza kebabów tam
- 2 1
-
2014-08-06 00:59
Małe porcje, długi czas oczekiwania, smak przeciętny.
- 0 0
-
2014-11-17 18:14
lezzetli galeria przymorze
Najgorszy kebab jaki jadłam. Mięso obrzydliwe, porcja jak za tą cene BARDZO mała. Nie kupujcie tam .. !
- 0 0
-
2016-05-14 18:30
Tylko nie tam, wszystko razem z obsluga na nie
- 0 0
-
2012-05-22 13:54
Wielki Baba na Świętojańskiej w Gdyni . (1)
To był prawdziwy kebab, a nie jakiś szajs.
- 2 1
-
2012-05-23 07:52
:(
Tylko że już go nie ma :(
- 1 0
-
2012-05-22 13:58
MC KWAK W SZCZECINIE
najlepszy kebab a tortilla zapiekana i chrupiąca do ostatniego kęsa a nie takie gumowe szmaty podawane w Gdańsku
- 0 3
-
2012-05-22 14:02
niestety
Niestety , prawdziwy Kebab można zjeść za granicą i tam jest robiony z baraniny lub jagnięciny , o przyprawach nie wspomnę . Dlatego tylko parę razy w roku jadam go lecz ma to swój urok , bo się czeka jak na święto :)
K.M.- 5 0
-
2012-05-22 14:05
a ten artykuł to nalezy działu "kultura" czy "rozrywka"? (1)
- 6 2
-
2012-05-22 18:00
deLuxe
- 2 0
-
2012-05-22 14:15
ALANYA (1)
Alanya przy Parlamencie - najsmaczniejsze kebaby :)))
- 3 14
-
2022-08-31 01:43
A obsluga to walnici w glowe
Noc - 1.30 a ci sprzataja stoliki ciagnoc je po chodniku - rumor jak jasna cholera
- 0 0
-
2012-05-22 14:21
w calym swiecie ne iznajdziecie tak dobrego kababa jak w moim miescie Helsingborg (2)
Probowalem wszedzie kakby i w Polsce i w Europie,zaden nie ma startu do tego servovanego u nas.Co og wyroznia super dobre meiso,salatka i sos cozsnkowy i piekna bulka z sezamem.I co ciekawe ze jak nie lubie kebabow ten mi sie nigdy nei znudzil.
- 2 2
-
2012-05-22 14:51
myslalem, ze zywisz sie resztkami z kuchni
- 0 0
-
2014-08-06 01:01
W Koziej Wólce jest też tak samo pyszny, tylko że z Polski i nie brzmi tak światowo jak z tych twoich pseudo helsinek
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.