• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze Nadmorskim już czeka na piwoszy

Patryk Szczerba
27 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Browar przy bulwarze otwarty dla gości
Właściciele Browaru Portowego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni liczą, że pierwszych gości przyjmą jeszcze przed świętami. Właściciele Browaru Portowego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni liczą, że pierwszych gości przyjmą jeszcze przed świętami.

Zakończyła się budowa browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Warzonego tu piwa będzie można napić się m.in. na zewnętrznym tarasie z widokiem na zatokę.



Czy nowy browar przy bulwarze stanie się popularnym lokalem?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek", ruszyła na początku września 2014 roku. Po niespełna 15 miesiącach prac obiekt zaprojektowany przez architekta Adama Drohomireckiego jest już praktycznie gotowy.

- Jesteśmy w pełni przygotowani, żeby przyjąć klientów nawet za kilka-kilkanaście dni. Liczymy, że browar zostanie otwarty jeszcze przed świętami - mówi Piotr Żółtek, jeden z inwestorów spółki Browar Portowy budującej obiekt.
Najważniejsze miejsce w budynku zostało przeznaczone dla miłośników piwa. Będą mogli popijać piwo spozierając na kadzie i podglądając, jak warzy się trunek, który sączą. Właściciele twierdzą, że warzelnia o jednorazowym wybiciu 20 hektolitrów, jest jedną z największych wśród browarów restauracyjnych w Polsce.

Z kolei leżakownia została wyposażona w 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych, każdy o pojemności 20 hektolitrów. Po zakończeniu procesu warzenia, brzeczka piwna przetaczana będzie bezpośrednio w całości wraz z drożdżami do jednego ze zbiorników, gdzie fermentuje przez około pięć dni, a następnie leżakuje przez 4-16 tygodni, w zależności od gatunku piwa.

Co najmniej trzy style piwne do wyboru

Razem rocznie będzie można wyprodukować ok. 1000 hektolitrów piwa. Początkowo nad procesem warzenia będą czuwali piwowarzy m.in. z Szymbarka, Torunia i Gdańska. W planach jest zorganizowanie specjalnych pokazów ich umiejętności.

W Browarze Portowym będzie dostępne piwo jasne, ciemne i pszeniczne, a z czasem także dodatkowo piwo porter, które z racji konieczności dłuższego leżakowania w ofercie pojawi się prawdopodobnie dopiero w marcu. Wszystko pod marką Browar Port Gdynia, w trzech pojemnościach, na razie tylko w lokalu, ale niewykluczone, że już latem także w sprzedaży na zewnątrz.

Jedną z atrakcji będzie możliwość podglądania, jak powstaje piwo. Jedną z atrakcji będzie możliwość podglądania, jak powstaje piwo.
W budynku swoje miejsce znalazła także sala restauracyjna, a ostatnie, 35-metrowe pomieszczenie zostało przeznaczona do spotkań biznesowych lub małych konferencji. Atutem miejsca z pewnością jest zewnętrzny taras, którzy - jak liczą inwestorzy - zwłaszcza latem będzie wypełniony do ostatniego miejsca.

Moda na browary restauracyjne

- Obiekt powinien szybko zapełnić się, bo brakuje takiego miejsca w Gdyni. Miłośników piwa jest naprawdę dużo i to nawet dobrze, że zaczniemy naszą działalność teraz. Na bulwarze sporo dzieje się przez cały rok, ludzie spacerują tu nie tylko, gdy jest ciepło. Na pewno taka lokalizacja to spory atut, który zamierzamy wykorzystywać - podkreśla Piotr Żółtek.
W Trójmieście działa już kilka browarów restauracyjnych, które serwują piwo produkowane na miejscu. Pierwszym była Brovarnia w Hotelu Gdańsk, potem otwarto Browar Piwna przy ul. Piwnej. Następnie w gdańskim Barbadosie zaczęto podawać piwo ze zlokalizowanego w podziemiu Browaru Lubrow. Kolejnym był Browar Miejski przy Monciaku w Sopocie. W Starym Maneżu we Wrzeszczu sprzedaż warzonego na miejscu piwa rozpocznie się lada dzień.

Kolejne browary restauracyjne mają powstać w przebudowywanej na hotel dawnej przychodni przy dworcu PKP Gdańsk Główny oraz w podziemiach kompleksu Browar Gdański przy ul. Kilińskiego.

Browar Port Gdynia działa na działce wydzierżawionej od miasta na 20 lat. Kwota czynszu wynosi 10,5 tys. zł miesięcznie plus VAT od maja do września, oraz 8,4 tys. zł plus VAT poza sezonem. Stawka czynszu ma być waloryzowana o oficjalną inflację.

Budowa obiektu razem z wyposażeniem miała według szacunków kosztować 4 mln zł. Ta kwota okazała się wyższa, ale inwestorzy nie zdradzają, o ile.


Czytaj też: Drugi gdyński bulwar już gotowy

Miejsca

Opinie (289) 8 zablokowanych

  • (2)

    Ladny obiekt. Szkoda, ze to kolejna cpalnia alkoholu. Dobre dla cebulakow, ktorych celem w zyciu jest sie nachlac i poza wodka i piwskiem swiata nie widza.

    • 12 27

    • Słabo, że wszystko kojarzysz z tanią menelnią. Jesteś z Sopotu?

      • 11 5

    • Widać nigdy nie byłeś w Brovarni ! Ale Gdynia nie wiele ma do zaoferowania więc się nie dziwię

      • 0 3

  • A czy zimą grzańca będzie się tam można napić?

    • 7 4

  • Szok (9)

    Śmierdzi jakimś grubym przekrętem na kilometr. Tak świetna lokalizacja w pasie nadmorskim i taki niski czynsz za użytkowanie miesięcznie to nie bywałe. Ciekaw jestem komu posmarowali żeby to przeszło. Takie numery to tylko w Polsce !

    • 26 14

    • (6)

      Załapali się na czynsz w promocji.

      • 0 2

      • Czynsz faktycznie niski (5)

        Natomiast druga kwestia to fakt, że ktoś ten obiekt wybudował za własne pieniądze a nie dzierżawi gotowca.

        • 7 4

        • (4)

          Sam tez budowałem za gotówkę niespełna rok temu ale miasto nie było tak przychylne i za dzierżawę biorą 5 x tyle netto i nie mam ulg z tytułu po sezonie taniej. Dodam jeszcze ze lokalizacja nie jest tak dobra jak na bulwarze ale kto miastu zabroni robic promocje dla wybranych.

          • 4 5

          • (3)

            no to jeszcze napisz gdzie płacisz te 5x netto za glebę?

            • 2 1

            • I się przedstaw, tak przynajmniej wypada

              • 3 1

            • (1)

              Orłowo

              • 0 0

              • To ciekaw, bo czynsz za grunt pod Tawernę Orłowską jest niższy

                • 4 0

    • Dla Pisiorów wszystko pachnie spiskiem (poza tym, co sami robią)

      • 8 2

    • Czynsz faktycznie niski

      Na Wiczlinie na osiedlu zwykła mała kanciapa na sklepik ma 5 tys czynszu. Masz kolego racje takie grube sprawy tylko w Gdyni. Tak to jest jak miasto bawi się w robienie interesów... A biednej stoczni miasto nie pomogło!

      • 0 1

  • ciekawe komu i ile musieli dać chłopaki za zgode na usadowienie tam tego browara ? (2)

    bo przyca nic nie stało o przetargu na teren w tym miejscu przeznaczony pod tego typu inwestycje, tylko czekać jak cały ten teren{trawnik wzdłuż bulwaru} zapaskudzony zostanie podobnymi "firmami " .

    • 16 15

    • Lepsze to niż banki albo szeregowiec przy bulwarze dla nowobogackich z wawy.

      • 7 4

    • CBA przeniosło się do bocianiego gniazda?

      • 3 0

  • Super, fajnie.. ale.. (7)

    ..żeby inwestorzy nie chcieli zwrotu kosztów już w pierwszych miesiącach działalności.. jeżeli cena za 0,5l będzie w granicach 7-8zł to będzie ok.
    Odpada przecież koszt butelkowania, transportu i reklamy.
    Jak zaśpiewają sobie ceny 10-12zł - to raczej stałych bywalców tam nie będzie..
    Tylko niech nie pojawią się zaraz komentarze jakie to nie 'unikatowe, oryginalne i jedyne w swoim rodzaju piwo, więc musi kosztować'. Nie, nie musi.
    Czekam i życzę powodzenia.

    • 26 9

    • (2)

      Bedzie kosztowac :) I bardzo dobrze. Przynajmniej to odsieje troche dzicz, ktora chce sie tylko nachlac po taniosci.

      • 6 3

      • Fakt (1)

        Ze względu na zaniżone wartości opłat czynszowych oraz znacznie uproszczony proces produkcji i dystrybucji piwa ja także liczę na wartość 6-7zł za 0,5l kufel piwa, nawet w takiej lokalizacji.
        Jak będzie ? Zobaczymy. Życzę powodzenia, dla dobra nas wszystkich.

        • 0 0

        • Stary Browar w Kościerzynie sprzedaje 0,5l piwo za 7-8 zł

          przy wielokrotnie większych nakładach inwestycyjnych i opłatach.
          Także cena na poziomie 6-7 zł nie powinna, a musi być standardem w Gdyni.

          • 2 2

    • Zależy z jakich składników będą warzyć i co będą warzyć. (1)

      Jeśli to mają być zwykłe jasne piwa (pilsy itp.) to podejrzewam, że będzie przystępna cena. Jeśli zaś pójdą w amerykański chmiel i inne gatunki (np. ale), to wiadomo że będą chcieli jak najdrożej sprzedać takie piwo, bo teraz jest ono na topie.

      • 4 0

      • przecież angielskie piwa to straszne siki

        • 3 0

    • ! 7-8 złotych?!

      Wolę wypić w domu piwo za połowę w/w ceny.

      • 1 7

    • Mylisz się w Brovarnia Gdańsk dzień i noc lokal pełny a cena 9-10 zł. Liczy się smak i klimat . Do takich lokali nie chodzi się po to żeby się nachlać !

      • 5 1

  • (1)

    Gdynia rozwija się na każdej płaszczyźnie.
    I to niektórych boli.

    • 13 11

    • Co piłeś ? Jaki rozwój ? Jezdzisz trochę po Polsce ? Gdynia poza widokami krajobrazowymi to PORAŻKA !!!

      • 1 5

  • A kiedy otwarcie ?

    • 6 2

  • fajna pralnia :)

    • 16 9

  • łatwiej wybudować browar przy bulwarze niz wyciąć drzewko w ogodzie. Kulisy decyzji.... (1)

    Inwestor..... no historia moze być na słaby serial. Biznes na pokolenia kazdy by chciał mieć takie fundusz emerytalny.

    • 15 5

    • ...Każdy by chciał, ale nie każdemu chce się pracować żeby mieć :D

      • 2 1

  • (1)

    A to browar jest? Tyle szkla. Myslalem, ze to nowe akwarium wybudowali, ktore po same brzegi bedzie wypelnione woda i morskimi stworzeniami.

    • 10 7

    • Lepsze szkło niż beton. Wygląda naprawdę dobrze i widać urządzenie do ważenia przez szybę

      • 3 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal Open'er jako pierwszy w Polsce wprowadził: