• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze Nadmorskim już czeka na piwoszy

Patryk Szczerba
27 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Browar przy bulwarze otwarty dla gości
Właściciele Browaru Portowego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni liczą, że pierwszych gości przyjmą jeszcze przed świętami. Właściciele Browaru Portowego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni liczą, że pierwszych gości przyjmą jeszcze przed świętami.

Zakończyła się budowa browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Warzonego tu piwa będzie można napić się m.in. na zewnętrznym tarasie z widokiem na zatokę.



Czy nowy browar przy bulwarze stanie się popularnym lokalem?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek", ruszyła na początku września 2014 roku. Po niespełna 15 miesiącach prac obiekt zaprojektowany przez architekta Adama Drohomireckiego jest już praktycznie gotowy.

- Jesteśmy w pełni przygotowani, żeby przyjąć klientów nawet za kilka-kilkanaście dni. Liczymy, że browar zostanie otwarty jeszcze przed świętami - mówi Piotr Żółtek, jeden z inwestorów spółki Browar Portowy budującej obiekt.
Najważniejsze miejsce w budynku zostało przeznaczone dla miłośników piwa. Będą mogli popijać piwo spozierając na kadzie i podglądając, jak warzy się trunek, który sączą. Właściciele twierdzą, że warzelnia o jednorazowym wybiciu 20 hektolitrów, jest jedną z największych wśród browarów restauracyjnych w Polsce.

Z kolei leżakownia została wyposażona w 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych, każdy o pojemności 20 hektolitrów. Po zakończeniu procesu warzenia, brzeczka piwna przetaczana będzie bezpośrednio w całości wraz z drożdżami do jednego ze zbiorników, gdzie fermentuje przez około pięć dni, a następnie leżakuje przez 4-16 tygodni, w zależności od gatunku piwa.

Co najmniej trzy style piwne do wyboru

Razem rocznie będzie można wyprodukować ok. 1000 hektolitrów piwa. Początkowo nad procesem warzenia będą czuwali piwowarzy m.in. z Szymbarka, Torunia i Gdańska. W planach jest zorganizowanie specjalnych pokazów ich umiejętności.

W Browarze Portowym będzie dostępne piwo jasne, ciemne i pszeniczne, a z czasem także dodatkowo piwo porter, które z racji konieczności dłuższego leżakowania w ofercie pojawi się prawdopodobnie dopiero w marcu. Wszystko pod marką Browar Port Gdynia, w trzech pojemnościach, na razie tylko w lokalu, ale niewykluczone, że już latem także w sprzedaży na zewnątrz.

Jedną z atrakcji będzie możliwość podglądania, jak powstaje piwo. Jedną z atrakcji będzie możliwość podglądania, jak powstaje piwo.
W budynku swoje miejsce znalazła także sala restauracyjna, a ostatnie, 35-metrowe pomieszczenie zostało przeznaczona do spotkań biznesowych lub małych konferencji. Atutem miejsca z pewnością jest zewnętrzny taras, którzy - jak liczą inwestorzy - zwłaszcza latem będzie wypełniony do ostatniego miejsca.

Moda na browary restauracyjne

- Obiekt powinien szybko zapełnić się, bo brakuje takiego miejsca w Gdyni. Miłośników piwa jest naprawdę dużo i to nawet dobrze, że zaczniemy naszą działalność teraz. Na bulwarze sporo dzieje się przez cały rok, ludzie spacerują tu nie tylko, gdy jest ciepło. Na pewno taka lokalizacja to spory atut, który zamierzamy wykorzystywać - podkreśla Piotr Żółtek.
W Trójmieście działa już kilka browarów restauracyjnych, które serwują piwo produkowane na miejscu. Pierwszym była Brovarnia w Hotelu Gdańsk, potem otwarto Browar Piwna przy ul. Piwnej. Następnie w gdańskim Barbadosie zaczęto podawać piwo ze zlokalizowanego w podziemiu Browaru Lubrow. Kolejnym był Browar Miejski przy Monciaku w Sopocie. W Starym Maneżu we Wrzeszczu sprzedaż warzonego na miejscu piwa rozpocznie się lada dzień.

Kolejne browary restauracyjne mają powstać w przebudowywanej na hotel dawnej przychodni przy dworcu PKP Gdańsk Główny oraz w podziemiach kompleksu Browar Gdański przy ul. Kilińskiego.

Browar Port Gdynia działa na działce wydzierżawionej od miasta na 20 lat. Kwota czynszu wynosi 10,5 tys. zł miesięcznie plus VAT od maja do września, oraz 8,4 tys. zł plus VAT poza sezonem. Stawka czynszu ma być waloryzowana o oficjalną inflację.

Budowa obiektu razem z wyposażeniem miała według szacunków kosztować 4 mln zł. Ta kwota okazała się wyższa, ale inwestorzy nie zdradzają, o ile.


Czytaj też: Drugi gdyński bulwar już gotowy

Miejsca

Opinie (289) 8 zablokowanych

  • No to do szczęścia brak mi pozostał tylko prawdziwej winiarni (1)

    W większości w obrębie moich zainteresowań myślę, że te wszystkie fascynujące i ciekawsze piękne miejsca w Świecie już zaliczyłem pozostaje mieć nadzieje, że na miejscu też stworzymy taką niepowtarzalną? To były i są magiczne, unikalne, nie odkryte, nieznane turystycznie, często "bezlitośnie dotknięte historią" na którą w Gdyni nie możemy sobie pozwolić. Chyba, że wrócili do czasów pogańskich i do nich w połączeniu z greckimi mitologiami stworzyli stosowną narracje?

    Na stokach kaszubskich przy obecnych technologiach i szczepach winorośli można wina równie dobre jak we Francji, Gruzji,....produkować. W dodatku jako produkt regionalny byłby tańszy.

    Wystarczy w pobliżu Browaru lub gdzieś pośrodku bulwaru wydrążyć w Kamiennej Górze sztolnie i odpowiednio ją zagospodarować. A poprzez widoki i dostęp do morza, już byłaby największą atrakcją turystyczną nawet w mroźne wieczory gdzie można by serwować coś na wzór grzańca z kaszubskimi potrawami przy folkowej muzyce. W swoim życiu zwiedziłem dużo takich nawet w zapadłych wsiach, ale także w ogromnych rivierach, te "klimatyczne" pozostawiają najwięcej pięknych wspomnień. W Gdyni musimy tworzyć namiastkę turystycznego raju i miejscowego dobrobytu podnoszącego jakość życia.
    Malowniczo położony ta miejscówka na zboczu wzgórza, w przyszłości z kompleksem hotelowym "Kaszubski" znajduje się przy głównym szlaku spacerowym. Lokalizacja jest szczególnie atrakcyjna więc należy ja uatrakcyjniać i wzbogacać, aby nawet w szarugę nie świeciła pustkami na dziś mamy tu Restauracje Barakuda, Browar Port no i liczę na Winiarnie :))

    • 12 2

    • nie trzeba sztolni kopać/drążyć

      Pod Kamienną Górą są tunele zbudowane podczas okupacji i różne bunkry wystarczy je odkopać i odrestaurować

      • 2 0

  • eh zawsze jak tam jestem w okolicy to muszę być samochodem

    więc dla mnie tylko soczek :(

    • 5 0

  • fajnie (1)

    pytanie czy ceny nie zwalą z nóg :-)

    • 5 1

    • Ceny powinny przefiltrować klientelę.

      I wtedy będzie miło.

      • 2 0

  • Nie chcemy pijakow nad morzem !!! (1)

    • 7 11

    • pijakow to masz po krzakach z tanim browarem z biedry

      • 5 1

  • a winda na tarasik będzie? (1)

    jak w tytule..

    • 1 4

    • będzie, będzie, prezydent obiecał, że taka sama jak na sea tower.

      • 0 2

  • Bravo Panie Żółtek.. (2)

    • 4 2

    • (1)

      Żółtek na króla gdyńskiego piwa!

      • 3 1

      • Pan Piotr to równy facet!!!
        Powodzeni Panie Żółtej!!

        • 3 0

  • Wałek Stulecia!! (2)

    To ja płaciłem za lokal do UM 8000 zł miesieczie za 80 m kw. w bocznej ulicy od Swietojanskiej.. a tu 10000 zł. za lokal na bulwarze???
    Wałek! Złodzieje!
    Cały UM powinno sprawdzic NIK!
    szczura na pal nabic!

    • 19 12

    • Kuba ty nie dość, że jesteś mało kreatywny to na dodatek podejrzliwy ?

      a to już niebezpieczeństwo wielkie ! Chłopie wyprowadź się z pięknej Gdyni bo ty człowieku nic tu nie wnosisz nowego i ciekawego na dodatek złośliwie zazdrościsz ludziom wszelkich pomysłów ?

      Oj nieładnie, nieładnie !

      • 7 3

    • Kubusiu nabij się sam na pal, może zrozumiesz lepiej słowo pisane. Tu cena obejmowała dzierżawę terenu. Lokal to sobie dzierżawca wybudował za swoje. Mogłeś startować w przetargu, wylicytować np. 10500/miesiąc i wybudować za kilka baniek lokal.

      • 11 0

  • Mordownia? (2)

    Aho, kolejne miejsce do picia, choc uważam, że zbyt duzo takich miejsc, na kazdym kroku, ale niestety nie ma kultury piciia w Narodzie, i to jest najwiekszy problem. pozdrawiam zdrowo myslących

    • 5 8

    • wątpliwe, ceny zrobią odsiew większości hołoty

      • 2 1

    • Byłeś choć raz w tego typu lokalu ? Wygadujesz bzdury .Zapraszam do Brovarni Gdańsk .

      • 3 2

  • jak do tego dołożą DOBRE jedzenie, nie barowe, ale powiedzmy,

    żeby można było iść tam również na miłą kolację - to już tam pędzę!

    • 7 1

  • No to jeszcze na bulwarze nadmorskim (1)

    brakowało szcz*LNI ??? toż tam w okolicy jest już jedna ?...

    • 3 5

    • Ocena autoretrospektywna? :D

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (40 opinii)

(40 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years! (1 opinia)

(1 opinia)
159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Z jakiego placu zabaw jest statek ze zdjęcia? Z placu zabaw: