Wiadomości

stat

Przyglądamy się cenom w trójmiejskich lokalach

Pizza w lokalu z piecem opalanym drewnem nie musi być wcale najdroższa. Na zdjęciu pizza z Viva La Pizza w Gdyni.
Pizza w lokalu z piecem opalanym drewnem nie musi być wcale najdroższa. Na zdjęciu pizza z Viva La Pizza w Gdyni. fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Jak bardzo różni się cena pizzy w lokalu w centrum od tej w mniej popularnej lokalizacji? Gdzie wypijemy tańsze piwo? Gdzie opłaca wybrać się na burgera? Sprawdziliśmy ceny dań w kartach kilkunastu wybranych restauracji w różnych dzielnicach Trójmiasta.



Jak ważne są dla ciebie ceny przy składaniu zamówienia w restauracji?

zawsze decydują o wyborze potrawy 27%
zwracam na nie uwagę, ale nie zawsze są czynnikiem decydującym 66%
są bez znaczenia, zamawiam to, na co mam ochotę 7%
zakończona Łącznie głosów: 919
Przyjrzeliśmy się menu kilkunastu lokali. Jedynym warunkiem, który przyjęliśmy przy ich doborze, była lokalizacja baru czy restauracji. Chcieliśmy sprawdzić, czy ceny podstawowych dań różnią się w zależności od dzielnicy, gdzie mieści się lokal. Dlatego prezentujemy zarówno miejsca z centrum Gdańska, Sopotu czy Gdyni, jak i dzielnic peryferyjnych. W naszym zestawieniu przyjrzeliśmy się pozycjom, które przeciętny mieszkaniec Trójmiasta zamawia najczęściej, czyli pizzy, burgerom, makaronowi, piwu oraz kawie z ciastkiem. Oceny poszczególnych dań i lokali zostawiamy czytelnikom.

Zobacz także: Restauracje na osiedlach mają się coraz lepiej

Pizza

Coraz popularniejsza pizza z pieca opalanego drewnem wcale nie musi być znacznie droższa od tej z pieca elektrycznego. W zlokalizowanej w centrum Gdyni niewielkiej pizzerii Viva La Pizza margherita kosztuje 13,90 zł. W zamian otrzymujemy cienki, dobrze wypieczony placek przygotowany według włoskiego przepisu i z włoskich składników. Drożej zjemy w La Bocca na Zaspie, gdzie za najprostszą pizzę z sosem pomidorowym i oregano trzeba zapłacić 16 zł. Właściciele jednak gwarantują wypieki zgodnie z tradycyjną recepturą z Italii. W piecu elektrycznym pieczona jest pizza w Bistro Lubię. W tej niewielkiej restauracyjce na Ujeścisku panuje domowy klimat i taki też jest włoski placek - spodoba się tym, którzy przywykli do jego spolszczonej wersji. Cena również atrakcyjna - 13,50 zł. Najtaniej jednak zjemy w malutkiej i niezwykle przytulnej Włoszczyźnie na Morenie, którą założyli młodzi pasjonaci włoskiego jedzenia. Serwowana tutaj margherita kosztuje zaledwie 10 zł, a jakością wcale nie odbiega od tych droższych.

Carmnik to jedna z najpopularniejszych "burgerowni" w Trójmieście. Nie należy do najtańszych.
Carmnik to jedna z najpopularniejszych "burgerowni" w Trójmieście. Nie należy do najtańszych. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
Burger

Najtańsze burgery spośród naszych typów znajdziemy w barze Big Burger na Grabówku. Za "Classica" z sałatą, pomidorem i ogórkiem, czyli najprostszą propozycję kanapki z kotletem wołowym zapłacimy tylko 11 zł. To 5 zł taniej niż w bardzo popularnym, ale słynącym również z bardzo wysokiej jakości Carmniku zlokalizowanym przy ul. Abrahama, czyli w najmodniejszym obecnie gastronomicznym zagłębiu Gdyni. Cieszący się sporym powodzeniem jeszcze od czasów food trucka "Hamb" podawany jest m.in. z bekonem, rukolą i sosem musztardowo-miodowym. Również za 16 zł swojego "Specjala" sprzedaje Surfburger - najprężniej działająca w Gdańsku burgerownia. W bułce - a zamówić możemy kilka jej rodzajów, nawet maślaną - znajdziemy ser cheddar oraz wyróżniający "surfowe" kanapki sos limonkowy. Za 15 zł zjemy najprostszą wersję burgera o nazwie "Ot, to" w Burgermanii, czyli serwującym nie tylko kanapki z wołowiną, jednym z najwyżej ocenianych barów z fast-foodem na Przymorzu.

Rigatoni z cukinią i mozarellą w Malinowym Ogrodzie - restauracji lubianej nie tylko przez mieszkańców Osowy.
Rigatoni z cukinią i mozarellą w Malinowym Ogrodzie - restauracji lubianej nie tylko przez mieszkańców Osowy. fot. malinowyogrod.pl
Makaron

Na makaron idziemy do zlokalizowanej na szesnastym piętrze Zieleniaka restauracji Panorama, która bezsprzecznie zapewnia najbardziej spektakularny widok na gdańskie Śródmieście. W karcie znajdziemy kilka past, ta najtańsza kosztuje 24 zł i jest propozycją dla mięsożerców - penne z polędwiczkami wieprzowymi i borowikami z nutą tymianku. Najdroższy, ale również najbardziej wykwintny makaron zjemy w orłowskim Mariaszku, gdzie za porcję pikantnego tagliatelle z krewetkami tygrysimi, suszonymi pomidorami i szpinakiem zapłacimy 29 zł. Wegetarianie mogą wybrać się do bardzo lubianego nie tylko przez mieszkańców Osowy Malinowego Ogrodu, gdzie rigatoni w sosie pomidorowym z cukinią i mozarellą kosztuje 19 zł. Za 20 zł zjemy z kolei w Pobitych Garach - bodajże najmodniejszym i zawsze zatłoczonym bistro w Gdańsku. W tej cenie zamówimy tutaj makaronową klasykę, czyli carbonarę z dodatkiem pieczarek.

W Black and White Coffee zamówimy domowe ciasta wypiekane przez współwłaścicielkę kawiarni.
W Black and White Coffee zamówimy domowe ciasta wypiekane przez współwłaścicielkę kawiarni. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Kawa i ciasto

Na klasyczne "coś słodkiego", czyli najczęściej zamawiany w kawiarniach zestaw "kawa i ciasto" wybieramy się do Ferbera zlokalizowanego na dole sopockiego deptaka - w najbardziej atrakcyjnej części kurortu. Drugi oddział gdańskiej kawiarni oferuje szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną i lodami za 17 zł. Do tego kawa za 7 zł. Więcej za podobny duet zapłacimy w nastawionej na rodziny z małymi dziećmi - choć nie tylko - Alt Cafe na parterze nowoczesnego apartamentowca Altus w Redłowie. Za kawę w tej kameralnej kawiarni zapłacimy 10 zł, natomiast kawałek ciasta kosztuje 15 zł - oferta jest zmienna, wypieki dostarcza autorska pracownia cukiernicza. Domowe ciasta według autorskich receptur sprzedawane są również w Black and White Coffee w gdyńskim Śródmieściu. Słodkości przygotowuje pasjonująca się pieczeniem współwłaścicielka lokalu. Codziennie zjemy inne ciastko w cenie od 7 zł za kawałek. Tyle samo zapłacimy za kawę, którą przygotuje nam jej partner - jeden z lepszych baristów w Trójmieście i znawca kawy. Najtaniej w naszym zestawieniu wypada wrzeszczańskie bistro i kawiarnia w jednym, czyli Prasówka, gdzie za zestaw kawa i ciasto zapłacimy 12 zł.

W Czarnej Wołdze napijemy się piwa taniego, ale również kilkudziesięciu rodzajów droższych piw rzemieślniczych.
W Czarnej Wołdze napijemy się piwa taniego, ale również kilkudziesięciu rodzajów droższych piw rzemieślniczych. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
Piwo

Najchętniej pity w Polsce trunek alkoholowy, czyli piwo, serwuje niemal każdy lokal, ale my skupiliśmy się na pubach, z których każdy ma inny charakter. Najtaniej jasne piwo z jednego z popularnych browarów przemysłowych wypijemy w Arena Pub na Żabiance nieopodal Ergo Areny. Spodoba się miłośnikom klimatów sportowych, którzy za półlitrową szklankę będą musieli tutaj zapłacić tylko 6,50 zł. W popularnej imprezowni w gdańskim Śródmieściu, czyli w Cafe Absinthe wybierać można spośród kilku rodzajów piwa, także rzemieślniczego, ale najtańszy pils z beczki kosztuje 7,50 zł. Koneserzy złotego trunku wybrać powinni się przede wszystkim do Czarnej Wołgi w centrum Sopotu oraz Kandelabrów przy gdyńskiej plaży. Ten pierwszy lokal, który upodobali sobie przede wszystkim podróżnicy oraz zagraniczni studenci, serwuje kilkadziesiąt rodzajów piwa, bardzo często zmienia ofertę i jest najciekawszym tego typu barem w Sopocie. Za pokal najtańszego piwa zapłacimy 7 zł. Z kolei od 9 zł można zamówić piwo w o wiele większym gdyńskim multitapie.

Opinie (110) 5 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

24

listopada

26

listopada

Osiecka, Młynarski, Przybora Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

27

listopada

Kaszana zdalnie sterowana. ... Gdańsk, Scena Teatralna NOT

Kultura

Muzyka Hansa Zimmera w Ergo Arenie
Muzyka Zimmera w Ergo Arenie
Nocne spacery po Siedlcach. Narracje
Nocne spacery po Siedlcach. Narracje

Kulinaria

Arco by Paco Pérez: hiszpańska kuchnia z widokiem na Gdańsk
Arco by Paco Pérez: kuchnia z widokiem
Serce do garów. Szefowie kuchni gotowali w szczytnym celu
Kolacja charytatywna "Serce do garów"

Planuj z nami tydzień

Narracje, półmaraton i muzyka Hansa Zimmera. Planuj tydzień
Narracje i muzyka Hansa Zimmera

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Gdański Festiwal Teatrów Plenerowych i Ulicznych to w skrócie: