- 1 Wstydliwa plaga mediów społecznościowych (38 opinii)
- 2 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (32 opinie)
- 3 Filmy, które potrafią wstrząsnąć (8 opinii)
- 4 Do piekła i z powrotem z Jarym (19 opinii)
- 5 Nie wygrał "TzG", ale i tak jest sukces (64 opinie)
- 6 "Kaskader": kciuk w górę, a nawet dwa (20 opinii)
I Pazzi to włoska restauracja założona przez pasjonatów
Połączyła ich miłość do kuchni włoskiej, więc postanowili założyć restaurację. W nowej Ristorante I Pazzi przy ul. Garncarskiej 4/6 zjemy klasyczne dania z Półwyspu Apenińskiego, w tym oczywiście pizzę. Receptury opracowywali Włosi.
Garncarska wpisuje się w coraz bardziej widoczny w Trójmieście trend tworzenia się niewielkich zagłębi gastronomicznych wokół małych, często zapomnianych uliczek. Kolejną restauracyjką, która została niedawno tutaj otwarta pod adresem ul. Garncarska 4/6 jest Ristorante I Pazzi, w której zjemy dania kuchni włoskiej.
- Lokal został założony przez dwóch Polaków i dwóch Włochów. Poznaliśmy się pracując w jednej z trójmiejskich restauracji. Szybko okazało się, że nie tylko świetnie się dogadujemy, ale łączy nas również miłość do dobrego, włoskiego jedzenia. Postanowiliśmy więc wziąć sprawy we własne ręce i otworzyć lokal - opowiadają właściciele: Jurand Lewandowski, Krzysztof Bentkowski, Roberto Squadroni i Christian D'Andrea.
Wszyscy właściciele włoską gastronomię znają od podszewki od wielu lat. Dwóch Włochów do I Pazzi wniosło niezbędną wiedzę na temat oryginalnych przepisów ze swojej ojczyzny oraz charakterystyczną dla tamtejszych lokali domową atmosferę.
- Postawiliśmy na klasyczną kuchnię włoską z różnych regionów kraju - mówią właściciele. - Mamy jednak w karcie kilka pozycji, które nas wyróżniają. Warto spróbować przede wszystkich bresaoli, czyli długo dojrzewającej polędwicy wołowej, którą sprowadzamy z Włoch. Podajemy ją pod postacią carpaccio oraz na naszej autorskiej pizzy "I Pazzi" w towarzystwie pomidorków cherry, rukoli i sera grana padano.
Podawana na miejscu pizza przygotowywana jest według oryginalnej, neapolitańskiej receptury, m.in. z użyciem sprowadzanej z Italii mąki typu 00 i pomidorów pelati, na których bazuje sos. W karcie znajduje się szesnaście kompozycji włoskiego placka, które podzielone są na te z sosem białym i czerwonym. Ceny pizzy zaczynają się od 12 zł.
Spośród dań makaronowych warto spróbować Bucatini all'amatriciana (29 zł), czyli charakterystycznej dla okolic Rzymu pasty w sosie pomidorowym z policzkami wieprzowymi, cebulą, serem grana padano i serem pecorino Romano. Nietypowa jest również Parmigiana di melanzane (31 zł), czyli swego rodzaju bakłażanowa lasagne. Plastry warzywa przekładane są pomidorami i mnóstwem sera grana padano. To przepis babci Roberto. Podobnie jak receptura na czekoladowe salami z biszkopcikami amaretto i lodami (16 zł) - jeden z deserowych hitów I Pazzi.
Wśród drugich dań warto wymienić m.in. szaszłyki z krewetek i sezonowych warzyw serwowane na sałacie (36 zł) czy eskalopki z polędwiczki wieprzowej w sosie z podgrzybków, podawane z pieczonymi ziemniakami i sałatą (39 zł). Kieliszek białego lub czerwonego stołowego wina sprowadzanego z Sycylii kosztuje 10 zł. W ofercie są również włoskie alkohole i napoje: grappa, aperol, prosecco Mionetto, piwa i lemoniady.
Od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 można zamówić dwudaniowe menu dnia. W weekendy serwowane są świeże owoce morza i wprowadzana jest specjalna, kilkudaniowa wkładka do karty.
- Codziennie pieczemy świeży chleb i focaccię, którą goście otrzymują jako "czekadełko" razem z wysokiej jakości oliwą extra vergine i octem balsamicznym - dodają właściciele. - Jedzą już u nas Włosi, którzy przyznają, że smakuje im tutaj "jak u mamy".
I Pazzi urządzone jest w prosty sposób, na stołach leżą charakterystyczne, kraciaste obrusy, grana jest włoska muzyka, a pod sufitem wisi telewizor, w którym oglądać można m.in. mecze piłki nożnej. Dostępne jest darmowe Wi-Fi. Organizowane są imprezy okolicznościowe dla większych grup. Dla studentów z programu Erasmus właściciele przygotowali zniżkę w wysokości 25 proc., polscy studenci zjedzą 20 proc. taniej.
Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23 lub dłużej, a w niedziele w godz. 12-21.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (38) 2 zablokowane
-
2016-01-20 11:34
Trafiliśmy tu pierwszy raz w sylwestrowe popołudnie z rodziną.Jedzenie wyśmienite,bardzo dobrej jakości dania,wspaniały klimat.POLECAM
- 17 1
-
2016-01-20 12:27
Rewelacyjne owoce morza smaczne i piękne podane no i ta atmosfera
- 16 1
-
2016-01-20 14:35
Mistrzostwo świata;))
Jeśli ktoś lubi dobrze, smacznie zjeść to zapłaci każdą cenę. Panowie mają najlepsze z możliwych składników, do tego krótki czas oczekiwania. Proszę mi wierzyć, dwie osoby bardzo głodne są w stanie najeść się jedną pizzą. Są treściwe, acz nieprzesadzone.
- 16 1
-
2016-01-20 14:38
Bardzo dobra wloska kuchnia!
Pizze i makarony sa naprawde smaczne, ciasto cieniutkie, chrupiace, takie jak powinno byc, maja faceci smak, makarony takze dobre. I bardzo fajny i wesoly wlasciciel, prawdziwy Wloch, zawsze chetny do zrobienia dania w wersji oczekiwanej przez klienta.
- 18 1
-
2016-01-20 16:21
widac, e to prawdziwa woska pizza
mam nadziej, ze tak jak prezentuje sie na zdjeciu, tak tez smakuje. W wolnej chwili napewno odwiedze to miejsce
- 19 1
-
2016-01-20 18:12
Dodajcie jeszcze wyjasnienie przy opiniach
Opinie sponsorowane
- 3 22
-
2016-01-20 21:58
powodzenia
jeszcze nie tak dawno pracowali w da mario w Gdyni
- 16 0
-
2016-07-17 22:57
Mni
Jeśli pizza, to tylko tam!Teraz pora wypróbować pozostałe pozycje z karty. Świetny klimat:)
- 2 0
-
2017-06-10 23:10
Już nie
Coś panowie pomienialiście nie wiem co ale to nie jest ta sama pizza co była u was przez czasy a zjadlam tego sporo Słabo
- 2 0
-
2022-08-31 13:28
Ale bym tego
Ale bym tego zjadł jedzenie
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.