• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Huczne otwarcie i ciche zamknięcie cz. 3. Nawet gwiazdy nie pomogły

Alicja Olkowska
5 marca 2024, godz. 15:00 
Opinie (131)
Magda Gessler i Marta Pałucka podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler i Marta Pałucka podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.

W ostatnich miesiącach więcej restauracji się otwiera, niż zamyka - kryzys, z jakim branża borykała się po pandemii i rosnącej inflacji, raczej należy już do przeszłości. Świadczą o tym choćby nowe, debiutujące miejscówki, które na bieżąco opisujemy w popularnym cyklu "Nowe lokale". Pamiętamy jednak restauracje, w których już nie zjemy, choć początkowo wydawało się, że są skazane na sukces. Czemu się zamknęły, skoro stali za nimi znani ludzie?





Jakubiak w Sopocie karmił świetnie, ale krótko



  • Tomasz Jakubiak przez krótki czas prowadził restaurację w Sopocie.
  • Tomasz Jakubiak przez krótki czas prowadził restaurację w Sopocie.
  • Tomasz Jakubiak przez krótki czas prowadził restaurację w Sopocie.

Do jakiej restauracji nigdy byś nie wszedł/weszła?

Tomasz Jakubiak, znany szef kuchni, prezenter telewizyjny i autor książek o tematyce kulinarnej, latem 2019 r. otworzył restaurację położoną na terenie Stadionu Lekkoatletycznego w Sopocie. Lokal zapowiadał się obiecująco, ba, nawet celująco! Właśnie tak oceniła to miejsce nasza kulinarna recenzentka w cyklu "Jemy na mieście".

- Proszę Państwa, z nieukrywaną przyjemnością wystawiam restauracji Jakubiak w Sopocie ocenę celującą. Składa się na nią nasz zachwyt nad ponownym odkryciem przed nami znanych i prostych potraw, ale w jakże ciekawej odsłonie smakowej. Tak trzymać - pisała kilka lat temu Agnieszka Haponiuk.
Niestety Jakubiak w Sopocie nie zagościł na długo. Podobnie jak kolejne lokale, które działały pod tym adresem, czyli Brat Łata oraz Fisheria.



Pierwsza w Polsce Kozlovna



  • Kozlovna Złota Brama specjalizowała się w czeskim piwie.
  • Kozlovna Złota Brama specjalizowała się w czeskim piwie.
  • Kozlovna Złota Brama specjalizowała się w czeskim piwie.
Choć inauguracja lokalu odbyła się w lutym 2019 r., to dla wszystkich drzwi się otworzyły dopiero miesiąc później. Kozlovna przy Złotej Bramie była czeską browarnią nie tylko z nazwy. Przede wszystkim goście mogli się tu napić sztandarowego piwa Kozel z browaru Velké Popovice, serwowanego na różne sposoby, a także dobrze zjeść - w menu rządziły sycące dania kuchni polskiej. Atutem była także lokalizacja na popularnej trasie turystycznej, gdzie w sezonie są codziennie tłumy.



Niedługo później Kozlovna Złota Brama zmieniła się w Czeską Piwiarnię, a wiosną 2023 r. lokal został zamknięty. Obecnie działa tu restauracja Pan Papuga.

Santo Porto w Gdyni według Magdy Gessler



  • Magda Gessler - otwarcie Porto Santo w Gdyni.
  • Otwarcie restauracji Porto Santo w Gdyni.
  • Magda Gessler i Marta Pałucka podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.
Wiosną 2018 r. tworzyła się z pompą rybna restauracja, której patronowała Magda Gessler. Zainteresowanie wydarzeniem było ogromne: przed lokalem ustawił się tłum gapiów, przyjechała też telewizja z kamerami.

Wydawało się, że obecność Magdy Gessler zagwarantuje Santo Porto sukces. Menu pełne było ryb i owoców morza, a przy wejściu stała lodowa lada ze świeżymi rybami.

Czas jednak pokazał, że lokal nie utrzymał się w Trójmieście: najpierw zakończyła się współpraca z gwiazdą TVN, a potem nastąpiło całkowite zamknięcie.

Szafarnia 10 otworzyła się na bogato



  • Tomasz Jacyków i Dorota Wellman podczas otwarcia restauracji Szafarnia 10.
  • Pokaz fajerwerków, otwarcie restauracji Szafarnia 10.
  • Wojtek Mazolewski i Adam Darski, otwarcie restauracji Szafarnia 10.
  • Był też pokaz mody, który komentował Tomasz Jacyków.
  • Otwarcie restauracji Szafarnia 10.
  • Widok z tarasu restauracji Szafarnia 10.
Otwarcie Szafarni 10 w Gdańsku można uznać za jedną z najbardziej efektownych kulinarnych inauguracji ostatnich lat. Choć lokal znajdował się na ostatnim piętrze budynku Amber Tower, to goście bawili się na wszystkich jego dziewięciu poziomach.

Program był bogaty. Goście mogli m.in. skosztować dań szefa kuchni, obejrzeć pokaz mody, wsiąść do luksusowych aut, które zaparkowały przed Amber Tower, czy wejść na pokład zacumowanego w marinie katamaranu. Wielkim finałem był pokaz sztucznych ogni. Nie zabrakło znanych prowadzących: Doroty Wellman i Tomasza Jacykowa, którzy zachwycali się widokiem na marinę i zabytkową część miasta, oraz sławnych gości, m.in. Adama "Nergala" DarskiegoWojciecha Mazolewskiego.

Obecnie na tarasie Amber Tower mieści się już inna restauracja - libańska Yalla Rooftop.

Bagażownia w Sopocie, czyli kuchnia żydowska w Sopocie



  • Otwarcie restauracji Bagażownia w Sopocie.
  • Dariusz Michalczewski i Paweł Zyner. Otwarcie restauracji Bagażownia w Sopocie.
  • Otwarcie restauracji Bagażownia w Sopocie.
  • Paweł Zyner, restaurator.
To był ciekawie położony lokal tuż przy samym dworcu - mieścił się w małym, ceglanym budynku, w którym niegdyś przechowywano bagaże gości przybywających nad morze. We wnętrzu zachowano wiele oryginalnych elementów, a niektóre meble sprowadzono z rzymskiego dworca Roma Termini i z zabytkowych budynków w Finlandii. Na jego czele stał Paweł Zyner - znany restaurator, kojarzony przede wszystkim z kuchnią żydowską.



Menu lokalu opierało się na tradycyjnej kuchni żydowskiej, choć finalnie nigdy nie była to restauracja z potrawami koszernymi. Receptury mocno nawiązywały do przepisów rodzinnych poprzednich pokoleń rodziny Zynerów.

W oficjalnym otwarciu wzięło udział wielu gości, w tym przedstawiciele władz miasta, świata biznesu i kultury, m.in. Jacek Karnowski - prezydent Sopotu, Dariusz MichalczewskiFrancis Lapp.

Lokal utrzymał się kilka lat. Obecnie działa tu drink bar Tam, gdzie zawsze.

Opinie (131) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Moda na restauracje już minęła. (2)

    Teraz rację bytu mają tylko knajpy.

    • 53 8

    • (1)

      A to nie to samo, ja stosuję zamiennie

      • 5 2

      • bo nigdy w życiu nie byłaś w restauracji, więc dla ciebie to czy to, to jeden uj.

        • 4 2

  • dziwna ankieta (1)

    • 60 1

    • zgadzam się :) nie pójdę do brudnej restauracji ale do tej ze złymi opiniami również

      • 28 0

  • (1)

    Słowo kluczowe,smacznie i przystępne ceny.W dobie inflacji i wysokich cen 90% rodzin na wyjście z 2jką dzieci po prostu nie stać, bo to wydatek lekko 300/400zł a za to w domu mamy obiad na tydzień.

    • 98 8

    • dlatego w maku tłumy

      tam za 4osoby z kuponami można się zamknąć w 100. Do stolika podadzą. Kulturka.

      • 5 2

  • Można się uśmiać po pachy (6)

    Moda na uwiarygodnianie restauracji przez tzw. gwiazdy tvn ciągle trwa i jest wielu, którzy wciąż w to wierzą :)
    Studio reklamowe rzeczonej tv jak widać stale czuwa i wychodzi ze świetną ofertą :)))

    • 99 1

    • U mnie wywołuje to efekt odwrotny - do restauracji promowanych przez ci*lebrytów zwyczajnie nie chodzę (4)

      • 40 1

      • (1)

        Bo Ciebie nie stać.

        • 0 27

        • a po co pieniądze wyrzucać w błoto?

          • 23 0

      • (1)

        Ja zrezygnoeałem z wszelkich firm powiązanych z TVNem. Play nie bo Wojewódzki i Kurdej, mBank też to środowisko, Ikea itp. Oni depczą moje wartości, to nie będę dawał im zarabiać. Proste.

        • 20 5

        • oh no

          anyway

          • 2 11

    • Francuski autorytet tefauenu jest tak wiarygodny, że sam splajtowal.

      • 16 0

  • Opinia wyróżniona

    za mało ludzi (17)

    Trójmiasto jest za małe zeby mogło odniesc taki sukces restauracyjnie. Miejscowi czesto trzymaja sie swoich ulubionych tylko czasem zdobywajac sie na eksperymentowanie z nowymi, ceny mamy bardzo wysokie wiec wiele osob tez sie zastanowi dwa razy zanim sprobuje czegoscn owego, a ruch turystyczny jest sezonowy. w gdyni otwieraja sie marzec/kwiecien, a zamykaja listpoad i lokal do wynajecia.

    • 173 20

    • za wysokie ceny

      • 39 1

    • (4)

      Małe to rzecz subiektywna .Jak na polskie warunki do raczej duża aglomeracja .Po Górnym Śląsku i Warszawie na trzecim miejscu . W sezonie dodatkowo miliony turystów.

      • 4 15

      • Tylko turyści są targetem większości restauracji (3)

        Można porównać z Wrocławiem. Tam jest oferta turystyczna, ale jest i oferta dla mieszkańców, dla studentów itd. Trochę to wynika z powierzchni centrum Gdańska i Wrocławia, ale również z tego że np uniwersytet we Wrocławiu jest w centrum, a w Gdańsku wiadomo. W Gdańsku na głównym i starym mieście nawet banki się zwijają, mieszkania tylko na wynajem i bez turystów ta część wygląda jak w latach 90 tych

        • 31 3

        • (1)

          Skąd ty jesteś ? Na Głównym Mieście ma być uczelnia ? Brałeś coś? Położenie PG idealne blisko do Śródmieścia i do Wrzeszcza ! UW przy głównej trasie ,rzut kamieniem do SKM ! I ty bredzisz o złym położeniu? Co do samego Głównego Miasta to odbudowy Wyspy Spichrzów zauważyłeś? Mieszkania są drogie bo jest popyt i miasto się rozwija . Jeśli chodzi o lokale pod wynajem to tak jest we wszystkich atrakcyjnych miastach na Świecie!!!

          • 3 33

          • Oczywiście. Ma być uczelnia. Ma być kawiarnia dla mieszkańców, sklep, przychodnia i przedszkole. Mają tam mieszkać ludzie, a nie

            Bo to ludzie robią miasto, a nie zabytki-wydmuszki i salony tajskiego masażu. A jakbyś ty był stąd, to wiedziałbyś, że jeszcze niedawno UG miało oddział na Starym Mieście.

            • 5 0

        • To że banki się zwijają to normalne - przenoszą się do sieci

          Ale faktycznie na GM i SM postępuje straszna disneylandyzacja i nasza władza nie ma żadnego pomysłu co z tym zrobić. Niedługo będzie tu taka kicha jak w Pradze, a jak źle pójdzie to jak w Amsterdamie.

          • 1 0

    • (10)

      Tak jak parę postów niżej. Region biedny. Trojmiasto zawsze było biedne. Śląsk, Mazowsze, Wielkopolska. Tam są pieniądze. Nie tutaj.

      • 23 22

      • (8)

        Trójmiasto biedne ? Buhahahahahaha. Zarobki wyższe jak na Śląsku! Według GUS najwyższe są w Krakowie ,potem w Warszawie i następnie w Trójmieście! Mieszkania najdroższe obok w/w miast ! Jakie biedne? Na jakiej Planecie mieszkasz?

        • 17 27

        • (6)

          Tak,że sztucznie jest pompowane na krainę mlekiem...to,że ktoś przygotował "grunt" pod deweloperke...nie oznacza ,że tak jest. Rozejrzyj się po mieście.

          • 34 4

          • (5)

            R ozglądam się i biedy nie widzę ! Nie znasz chłopcze Trójmiasta. Przejedź się na tzw.willowe dzielnice . To nie są mieszkania pod wynajem . Proponuję na pierwszy rzut Dąbrowę w Gdyni ,w Gdańsku Aniołki .Specjalnie wybrałem te dzielnice a nie Wrzeszcz ,Oliwę w Gdańsku, czy Orłowo, Kamienną Górę w Gdyni ! Pojeździj po Trójmieście w te "mniej znane " dzielnice to zobaczysz bogactwo a nie biedę !

            • 5 23

            • Znam parę bogatych osób. Chata na kredyt,auto na kredyt,meble na kredyt,ajfon na ... Tylko się trzęsą by kataru nie dostać bo wszystko się posypie jak domek z kart . Takie to widzisz bogactwo.

              • 32 3

            • te wille to często gęsto nie remontowane od dziesięcioleci

              okna się łuszczą i sypią. są i wypasione - wiadomo, a co do meritum: żeby utrzymało się kilka takich knajp na mieście to by musiałoby kilkaset osób miesięcznie je regularnie odwiedzać. A takiej opcji nie ma. Bo na to trzeba mieć kasę i czas. a pracownik IT, nawet developer z fakturą na 20k przynosi z sobą do pracy obiad. Nas nie ma nawet na tej liście:
              W Michelin Guide Poland 2023 są 22 nowości, a w sumie 49 polecanych restauracji: 19 z Warszawy, 18 z Krakowa, 11 z Poznania i 1 z Kościeliska. Nawet Wrocka nie ma. Niczego ze Śląska.

              • 13 2

            • Pojedyncze nowe osiedla są oazam wyższego poziomu zamożności ale ogółem jest słabo (1)

              Ceny w restauracjach są wysokie, często w Niemczech jest taniej (nie żartuję, jestem zawodowo co 2 tyg.). Mieszkania ultra drogie, ludzie podpisujący umowy kredytowe na 35 lat zakładają sobie kotwicę na własne życzenie. Porównaj średni wiek samochodu w PL i na zachodzie EU. Pensja kierownika w Urzędzie w Gdańsku to 10k brutto, w Niemczech to najniższa krajowa (obenie 12EUR za H)

              • 23 0

              • ale my tu nie porównujemy się do Niemiec tylko do innych regionów Polski.

                • 6 2

            • Kropkę stawia się na końcu wyrazu, bez spacji.

              • 5 0

        • trojmiasto, ceny warszawskie, zarobki bydgoskie

          • 33 0

      • Przecież Gdańsk historycznie jest najbogatszym miastem Polski

        Nawet dzieci się uczą o tym w podstawówce, i to z podręczników drukowanych w Warszawie. Zresztą, co ty za bzdury gadasz. Jak największe i przez długo jedyne miasto portowe miałoby być biedne, wbrew prawom ekonomii?

        • 2 1

  • W Warszawie ma sens restauracja, w Trójmiescie liczy sie maksymalnie 10 lokali (4)

    • 26 5

    • (3)

      Warszawa - 1,5mln. mieszkańców. Trójmiasto bez ościennych miast - 800 000 tys. To nie jest porażająca różnica!

      • 3 1

      • Warszawa to 2 mln mieszkańców (1)

        • 2 0

        • Ile w tym zameldowanych ? Na pewno nie 2 mln.

          • 1 0

      • 800 000 tys.

        to 800 milionów

        • 5 1

  • Spieszmy się kochać modne restauracje (1)

    Tak szybko odchodzą.

    • 41 3

    • Tam gdzie sie pojawią pato gwiazdy

      To pralnia kasy, a nie restauracja

      • 19 0

  • (1)

    Najbardziej brakuje DaMario we Wrzeszczu

    • 5 12

    • teraz jest na Morenie, ul. Królewskie Wzgórze

      • 1 0

  • A słyszał ktoś, żeby kiedyś upadł jakiś bar mleczny czy jakakolwiek inna buda z tanim jedzeniem? (15)

    Nawet mi nie żal tych "restauratorów", u których jedna wizyta kosztuje tyle co tydzień żywienia się na własna rękę. Jak nie więcej.

    • 336 14

    • Prawdopodobnie było za tanio. (1)

      Ludzie teraz byle gdzie nie jedzą. Musi być drogo albo bardzo drogo. Im drożej tym lepiej. Powodzenia, nie dziękujcie.

      • 8 4

      • no tak, bo potem trzeba pokazać paragon na Instagramie

        • 13 0

    • (1)

      Dlaczego?

      Jeśli by mieli klientów żeby się utrzymać i dzięki temu dawali pracę oraz kupowali produkty lokalnie to moim zdaniem szkoda. Może nie restauratorów ale biznesów.

      • 9 9

      • ojtam, ojtam

        wymyślają jakieś niewiadomoco za niewiadomoile, a na talerzu niewiadomojakmało i potem się dziwią, że ludzie na te wydumania się nie łapią.
        makdonaldy też nie bankrutują.
        dali by mielonego z tłuczonymi ziemniakami i surówką, to może utrzymaliby się, chociaż i tak najlepiej jeść w domu

        • 22 3

    • Akurat bar mleczny to upadł i to nie jeden!!!

      • 15 14

    • (2)

      Bary mleczne nie upadają tak łatwo bo są finansowane ze skarbu państwa i tylko dlatego mają tak niskie ceny. Połowę kosztów produktów dokłada państwo. Do tego dotacje na otwarcie (aktualnie nawet ćwierć miliona jak się dobrze pozbiera dotacje krajowe i unijne)

      • 3 28

      • obecnie w Trójmieście już żaden Bar "Mleczny" nie jest dofinansowywany (1)

        'mleczny" w cudzysłowie ponieważ one nie mają nic wspólnego z ta nazwą. Zwykłe kuchnie z ziemniakami i kotletem. Na miarę naszych smaków...

        • 24 0

        • Na miarę naszych smaków jest bar zwany restauracją

          • 3 8

    • Tak.

      • 6 2

    • Nowy Port monopolami stoi

      W tej dzielnicy miasto robi wszystko pod bezdomnych i meneli.Nie ma tu żadnego baru,jedynie dla bezdomnych,którzy zjeżdżają z całej okolicy już od rana.Usługi polikwidowane,wszędzie tylko sklepy monopolowe i ostatnio moda na paczkomaty.

      • 10 1

    • niestety masz rację (2)

      i nie są tutaj winy cen produktów. Wina jest jedna strasznie wysoki koszt lokalu (kupno lub wynajem) koszty rosnące pracowników no i wymagane wysokie dochody dla prezesa - właściciela, który jeżdzi dobrą furą, jeżdzi na wakacje itp.

      • 7 0

      • to zaryzykuj i otwórz za swoją kasę jakiś biznes

        • 0 1

      • wina to społeczenstwo polskie mentalnosc i historia

        ludzie robia za mieske ryzu wiec i na ryz ich stac w 90 % reszta to lising i zycie na pokaz kredyt i garstka obrzydliwie bogatych np w szwecji ceny sa dwa razy takie jak w polsce doslownie przeliczajac ale tam nikt nie dostaje 2 x wyplaty jak w Polsce czyli 10.000 na etacie a minimum 40.000 tys i to jest ta roznica biednego narodu , unia buduje i sie bogadza koropracje a polski janusz biznesu kroji kazdego jak moze daleko nam baaAAaardzo do zachodu

        • 0 0

    • Wiele upadło (1)

      Oto lista barów mlecznych jakie mieliśmy w Gdańsku za Gomułki:

      Bar nr 1 na wprost Dworca Głównego Ruczaj (autor nazwy: Zbigniew Kończak)
      Bar nr 2 ul. Długa Neptun (autor: Zbigniew Kończak)
      Bar nr 4 Nowy Port Pod Masztem (autor: Józef Rymerowicz)
      Bar nr 5 Oliwa Biały Zdrój (autor: Tadeusz Gajda)
      Bar nr 6 Wrzeszcz Akademicki (autor: Janusz Wolski)
      Bar nr 7 Orunia Ludowy (autor: Kazimiera Bartel)
      Bar nr 8 przy Hali targowej Zagłoba (autor: Kazimiera Bartel)

      Istnieje chyba tylko Akademicki. Parę lat temu zamknęli Biały Zdrój.

      • 4 1

      • uzupelnienie

        Bialy zdroj zamkneli bo wyburzyli kamienice, podobnie jak slynny najlepszy Bar Zulawski. Kuchnia na poziomie najlepszych restauracji na swiecie.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wiosna w ogrodzie (1 opinia)

(1 opinia)
6 zł
targi, kiermasz

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d." (2 opinie)

(2 opinie)
89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Juwenalia Gdańskie 2024 (49 opinii)

(49 opinii)
75 - 290 zł
Kup bilet

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który z artystów w trakcie 10. edycji Open'era zakończył swój występ pokazem fajerwerków?